hirdetés

EBP - A tartós inhalatív kortikoszteroid-kezelés hatása idült obstruktív tüdőbetegségben (COPD)

Az obstruktív légúti betegségekben (asthma, COPD) az inhalatív kortikoszteroidok rendszeres alkalmazásával kedvezően befolyásolható az eosinophil sejtes gyulladás, ezzel pedig megelőzhető az asthma kifejlődése és a tünetek súlyosbodása. A 20. század végén, amikor a „bizonyítékokra alapozott gyógyítás” elfogadott követelménnyé vált, szinte egy időben három széles körű vizsgálatot (EUROSCOP, ISOLDE, Copenhagen City Lung Study) indítottak Európában annak tisztázására, hogy a tartósan adagolt inhalatív kortikoszteroidok kedvezően hatnak-e a COPD lefolyására.

A hagyományos felfogás szerint az asthma és a COPD egyaránt az obstruktív légúti betegségek csoportjába tartozik. Mindkét kórképre jellemző a hörgőnyálkahártya gyulladása, bár ennek részleteiben jelentős különbségek vannak (például asthmában az eosinophil sejtek, COPD esetében a neutrophil sejtek szaporodnak fel). Az inhalatív kortikoszteroidok rendszeres alkalmazásával kedvezően befolyásolható az eosinophil sejtes gyulladás, ezzel pedig megelőzhető az asthma kifejlődése és a tünetek súlyosbodása (asthmás roham). Mindez jelentősen javítja az asthmás beteg életminőségét. Egyes megfigyelések szerint az orális kortikoszteroidok tartós alkalmazása kedvező hatást gyakorol COPD-ben is.1,2 Több mint 20 éven át tartó követés során azt találták, hogy a kortikoszteroidok dózisfüggő módon lassították a FEV1 értékének csökkenését: legalább napi 10 mg prednisolon adása mellett a FEV1 értéke stabil maradt, esetleg még emelkedett is. A napi adag csökkentésekor vagy a szer teljes elhagyásakor a FEV1 értéke gyorsan csökkent. Figyelemre méltó, hogy a prednisolon hatása legalább 6 hónapos, de néha 24 hónapos gyógyszerszedést követően jelentkezett. Ez jelentős különbség az asthmás betegek esetében szerzett tapasztalatokhoz képest, melyek szerint a hatás szinte azonnal jelentkezik. Kézenfekvőnek tűnt a gondolat, hogy – az asthmás betegek eosinophil sejtes gyulladásához hasonlóan – lokálisan alkalmazott kortikoszteroidokkal COPD-ben is megkíséreljék mérsékelni a nyálkahártya neutrophil invázióját. A feltevések szerint az inhalatív kortikoszteroidok rendszeres, tartós alkalmazása lassítja a COPD progresszióját, megelőzi az exacerbációkat, mérsékli a beteg panaszait – összességében javítja az életminőséget. A viszonylag kevés beteg bevonásával lefolytatott vizsgálatok igazolni látszottak a feltételezést. A széles körű klinikai gyakorlat nem támasztotta alá egyértelműen e megfigyeléseket, a tapasztalatok ellentmondásosak voltak. A 20. század végén, amikor a „bizonyítékokra alapozott gyógyítás” elfogadott követelménnyé vált, szinte egy időben három széles körű vizsgálatot – köztük két kooperatív, multicentrikus vizsgálatot – indítottak Európában annak tisztázására, hogy a tartósan adagolt inhalatív kortikoszteroidok kedvezően hatnak-e a COPD lefolyására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.