hirdetés

Edzett ember tovább él

Azok, akiknek edzettségi állapota középkorú éveikben is jó, nem csak a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás, hanem a tüdő-, prosztata- és vastagbélrák miatti is jóval kevésbé fenyegeti. 

hirdetés

Az ember kardiorespiratorikus edzettségi állapota (cardiorespiratory fitness = CRF) fordított arányban áll a kardiovaszkuláris betegségek (cardiovascular disease = CVD) kockázatával, valamint a bármilyen okból bekövetkező mortalitással nem csak egészséges felnőttekben, hanem a különféle betegcsoportok esetén is. Amennyiben a legkevésbé edzetteket (CRF 7,9 metabolikus ekvivalens [MET] alatt) és a leginkább edzetteket (≥10,9 MET) hasonlítjuk össze, akkor kiderül, hogy az utóbbi személyeknél 1,6-1,7-szer kisebb a kardiovaszkuláris és egyéb mortalitások kockázata. A CRF mérése egyébként a kardiovaszkuláris orvoslásban segítséget nyújt a diagnózishoz és bizonyos nehéz döntések (pl. operábilitás) meghozatalához.

Érdekes módon kevesebb figyelem irányul a CRF és a rákbetegség kockázatának összefüggésére, holott kétségtelen, hogy a kardiovaszkuláris betegségek és a rák tehetők felelőssé a legtöbb halálesetért, és mindkettő ugyanazokkal a kockázati tényezőkkel rendelkezik (pl. dohányzás, rossz étrend, nem elégséges fizikai aktivitás), tehát valamilyen módon összefügg és az összefüggés megismerése több okból is fontos lenne. Először is az egyén CVD- és rák-kockázatát számos tényező befolyásolja, a Framingham Risk Score hasznos eszköz, de a jelenlegi szűrési guideline-ok nem tartalmazzák a CRF-et, pedig segíthetne a kockázat pontosabb felmérésében – különösen alacsony CVD kockázatú egyénekben. Másodszor a népesség rohamos elöregedése miatt az utóbbi két évtizedben 45%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma, és pl. az Egyesült Államokban néhány éven belül akár 20 millióra is nőhet a rákkal élő betegek száma– köszönhetően annak is, hogy az összes rákbetegség 5 éves túlélése mostanra kb. 67%-70%-ra nőtt. A daganatos beteg ma már jóval inkább megéri a 65 év feletti kort. A CRF felmérése segíthetne a pontos kockázati felmérésekben. Harmadszor egyre világosabb, hogy a daganatos diagnózis előtti életmód, az élet közepén mért testtömeg index, a fizikai aktivitás befolyásolhatja a betegség várható kimenetelét is.

A JAMA Oncology-ban 2015. március 26.-án jelent meg online az első olyan közlemény, mely nagyszámú férfi hosszú követése kapcsán nézett utána a kérdésnek. Az első szerző Dr. Susan G. Lakoski (University of Vermont, Burlington) szerint a kardiorespiratorikus edzettségi állapot (CRF) előre jelezheti a kardiovaszkuláris betegségek és halálozás várható arányán kívül bizonyos rákbetegségek gyakoriságát is. „Azok a férfiak, akik középkorúan edzettebbek a többinél, ritkábban halnak meg kardiovaszkuláris betegségben, és az általunk vizsgált háromféle daganatban”. A vizsgálat a dallasi prevenciós orvoslás szakemberei által indított Cooper Center Longitudinal Study adatain alapult, melynek során 1971 és 2009 között 13 949 férfi vetette alá magát kivizsgálásnak és kardiovaszkuláris kockázati felmérésnek a rendszeres CRF felmérések mellett. A férfiak átlagos életkora 49 év volt, 98%-uk fehér volt. A 65 évesnél idősebb korban megjelent tüdő, kolorektális és prosztata daganatokra vonatkozó adatokat a Medicare-től szerezték be. A vizsgálatba vont személyeket átlagban 6,5 évig követték. A megfigyelési idő alatt 1 310 férfinél prosztatarák, 200-nál tüdőrák és 181-nél kolorektális rák igazolódott. A tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik edzettségi állapota (CRF) középkorúan magasnak volt mondható, az alacsony edzettségűekhez képest 55%-kal kevesebb volt a tüdőrák (igazított kockázati arány, HR: 0,45, 95%CI 0,29-0,68), és 44%-kal csökkent a kolorektális rákok száma (igazított HR: 0,56, 95%CI 0,36-0,87). Ilyen összefüggést viszont a prosztatarák esetén nem lehetett kimutatni (igazított HR: 1,22, 95%CI 1,02-1,46), ami a mostanában megjelent egyéb epidemiológiai kutatások eredményeivel is összhangban van (Cancer Epidemiology, European Journal of Cancer

Byun  W, Sui  X, Hébert  JR,  et al.  Cardiorespiratory fitness and risk of prostate cancer: findings from the Aerobics Center Longitudinal Study. Cancer Epidemiol. 2011;35(1):59-65.  Laukkanen  JA, Pukkala  E, Rauramaa  R, Mäkikallio  TH, Toriola  AT, Kurl  S.  Cardiorespiratory fitness, lifestyle factors and cancer risk and mortality in Finnish men. Eur J Cancer. 2010;46(2):355-363.

A magas edzettségi állapot 32%-kal csökkentette a tüdő-, a kolorektális- és a prosztatarákos halálozást a Medicare korban lévő (65 év fölötti) férfiaknál az alacsony edzettségűekhez képest (igazított HR 0,68, 95%CI 0,47-0,98). Kiemelkedő volt a CRF hatása a kardiovaszkuláris halálozásra: az edzetteknél (a magas CRF-nél) 68%-kal csökkent a CVD-s halálozások aránya (igazított HR 0,32, 95%CI 0,16-0,64).

Mint a legtöbb epidemiológiai vizsgálatnak, ennek is vannak korlátai: pl. nem vette figyelembe a dohányzás mértékét és hosszát, a rák különböző állapotait, a CRD kezdeti és későbbi változásait, de az teljesen egyértelmű, hogy a mindennapi mozgást, testedzést a társadalom felé erősen propagálni kell.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.