hirdetés

Egészséges életmód, demencia-mentes hosszú élet

Új kutatások szerint az egészséges táplálkozás, a testedzés, a kognitív gyakorlatok segítségével nem csak az élet hosszabbodik meg, hanem a demencia kezdete is későbbre tolódik.

hirdetés

A Chicago Health and Aging Project (CHAP) közel 2500 résztvevőjének adatai alapján kimutatták, hogy tovább élnek azok, akik egészségesen táplálkoznak, sok testgyakorlatot végeznek és kognitív gyakorlatokon vesznek részt. Mindezen túl a demencia is későbbi életkorra tolódik, csaknem feleannyi életév fog demenciával telni az egészséges életmódot folytatóknál, mint a kevésbé egészséges életmódot folytatóknál

Dr. Klodian Dhana (Rush University Medical Center, Chicago, Illinois) és munkatársainak a British Medical Journal-ban 2022. április 13-án megjelent vizsgálatának eredményei igazolják az életmóddal és demenciával foglalkozó megfigyeléseket, és azt, hogy az egészséges életmódnak szerepe lehet az Alzheimer-demencia kockázatának csökkentésében.

Régebbi vizsgálatokban már igazolódott, hogy az egészséges életmóddal meghosszabbítható a várható élettartam, viszont az idősebb életkor a demencia megnövekedett kockázatával jár. Nem volt egyértelmű, hogy az élet meghosszabbodásával szaporodik-e a demenciával eltöltött évek száma? Az új vizsgálatban erre a kérdésre kívántak választ kapni, ezért az 1993-ban indított népességi CHAP vizsgálatba 2449 személyt vontak be, akik medián életkora 76 év volt. A vizsgálatban fel szerették volna mérni az általános népességben az Alzheimer-demencia kockázati faktorait. Adatokat gyűjtöttek az életmóddal, az orvosi anamnézissel és a genotípussal kapcsolatban, valamint részletes kérdőívek segítségével 3 évenként neurokognitív próbákat végeztek, akár hat alkalommal is.

A táplálkozás minőségét a Mediterranean-DASH-Diet Intervention for Neurodegenerative Daily (MIND) alapján állapították meg, ami elsősorban teljes kiőrlésű gabonákból, zöldlevelű zöldségből és bogyós termékekből áll, és kevés gyors és sült ételt, vörös húst tartalmaz. A kognitív aktivitást felolvasások során, kártyapartikban való részvétellel, keresztrejtvény-fejtéssel határozták meg.  Figyelembe vették a mérsékelt, vagy jelentős mértékű aktivitásokat (séta, kertészkedés, kerékpározás, úszás), de számításba vették az esetleges dohányzást és az alkohol-fogyasztást is. Minden kedvező életmódbeli tényezőért 1 pont járt, ha viszont a résztvevő nem végezte, akkor 0 pontot kapott. Maximum 4-5 pontot kapott a nagyon egészséges, 0-1 pontot a nem egészséges életmód. A demencia diagnózisát akkor állították fel, ha a kognitív teljesítési próbák közül 2, vagy több funkció nem működött, vagy, ha a demencia diagnózisát neurológus állította fel.

A kutatók több állapotú („multistate”) analízist állítottak fel a várható élettartam kiértékelésére, ha a résztvevő személy egészségi állapota kategóriát vált: a demencia-mentesből a demenciába, a demencia-mentesből a halálba, vagy a demenciából a halálba torkollik, ily módon számolták ki a demencia-mentes és a demenciában eltöltött éveket. Az adatokat életkor, rassz, családi státusz, képzettség, apolipoporotein E-érték, kísérőbetegségek és (az életmód faktorait befolyásoló) naptári ciklus szerint igazították.

A résztvevők közül 2110 személynél a vizsgálat kezdetén nem észleltek Alzheimert, 339 személynél viszont már Alzheimer állt fenn. A résztvevők általában 12,5 évet jártak iskolába, 57%-uk nő volt, a férfiak 56%-a fekete volt. Az egészséges életstílusú személyek kissé fiatalabbak voltak, kevesebb volt közöttük a fekete, és több időt jártak iskolába, mint a kevésbé egészséges társaik. Az eredmények szerint 65 éves korban a várható élettartam a legegészségesebb (4-5 score) nők esetén 24,2 év, a legkevésbé egészéges (0-1 score) nők esetén 21,2 év volt. 65 év fölötti férfiak esetén a várható élettartam 23,1 év, illetve 17,4 év volt.

Az extra életévek száma nem azt jelentette, hogy ennyi plusz évet kell demenciával eltölteni. A legegészségesebb nőknél 2,6 évet, a legkevésbé egészséges nőknél 4,1 évet töltöttek demenciában. Férfiaknál ez a két érték 1,4 versus 2,1 év volt. Szenzitivitási analízissel fehéreknél és feketéknél egyformán igazolódott az életmód és az Alzheimer összefüggése. Az eredmények az életmód és a demencia kérdésében megkönnyítik az orvos és a beteg közötti kommunikációt.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a vizsgálat csak „megfigyeléses” volt, ezért korlátai is vannak. Először is, az életmódbeli tényezők a vizsgálat során változhattak: mivel kevesebb egészségtelenül élő beteg került a vizsgálatba, ilyen módon az egészségtelen életmódot kevesebben képviselték. Az életmód kérdéseit a résztvevők maguk válaszolták meg, ami mérési hibákhoz vezethetett á bár a kérdőíveket érvényesítették.

A dolgozathoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. HwaJung Choi (University Michigan, Ann Arbor) kifejtette, hogy az eredmények jelentősen befolyásolják az öregedő népesség jólétét és az egészségpolitikát. Az Alzheimer-kór és az egyéb demenciák gazdaságilag és szociálisan is a legdrágább állapotok. Az USA-ban a kb. 6 millió demenciában szenvedő összes beteg közvetlen ápolási költsége 2021-ben kb. 355 milliárd (!) USA dollárra volt tehető. A felmérések szerint 2020-ban ráadásul több mint 11 millió családtag és egyéb ápoló személyzet kb. 15 milliárd órányi (!) ingyenes segítségére is szükség volt ehhez.       

(2019-ben kb. 57 millió Alzheimer-kóros ember élt a Földgolyón, számuk 2050-re 152 millióra szaporodhat. Az USA-ban minden kilencedik 65 év fölötti személy demenciában szenved.)

Forrás:

Anderson P. Healthy living tied to a longer life and dementia-free old age. Medscape Medical News. April 14, 2022.

Dhana K, Franco OH, Ritz EM, et al. Healthy lifestyle and life expectancy with and without Alzheimer’s dementia: population based cohort study. BMJ 2022;377:e068390.

Hwajung Choi. Healthy lifestyles and more life years without dementia. BMJ 2022;377:o885.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.