hirdetés

Egy most felfedezett gén akadályozhatja a HIV terjedését

A kutatók egy új gént fedeztek fel, mely megakadályozhatja a humán immundeficiencia vírus (HIV) tovaterjedését, miután bekerült a szervezetbe – írja a Nature című lap.

 

hirdetés

A londoni King’s College kutatói szerint az MX2 rövidítéssel jelölt gén új hatásos, a mostaninál kevésbé toxikus HIV-ellenes terápiához vezethet el.

Mostani vizsgálatukban olyan humán sejteken végeztek kísérleteket, melyekbe két különböző sejtvonalba vitték be a vírust. Az egyik sejtvonalban az MX2 gén „bekapcsolt állapotban” volt, míg a másik nem mutatott MX2-expressziót. A hatások megfigyelésekor azt találták, hogy az MX2 gént expresszáló sejtekben a HIV nem volt képes replikálódni, ennél fogva nem keletkeztek új vírusok. Az MX2 gént „kikapcsolt állapotban” hordozó sejtekben a HIV replikálódott és terjedt.

Mike Malim professzor így magyarázza eredményeiket: „Rendkívül izgalmas megfigyelésről van szó, mely hozzásegíthet annak pontosabb megértéséhez, hogyan befolyásolja a HIV az immunrendszert, ugyanakkor új utakat nyit új terápiák kifejlesztéséhez. Egészen mostanáig alig tudtunk valamit az MX2 génről, de most bebizonyosodott, hogy erős antivirális hatása van, és kulcsszerepet játszik a HIV sejtciklusának sérülékenységében is.”

A Mayo Clinic protokollja szerint a HIV-fertőzött betegeknek legalább háromféle HIV-ellenes szert kell szedniük annak érdekében, hogy elkerülhessék újabb gyógyszerrezisztenciák kialakulását. E szerek jelentős része azonban súlyos mellékhatásokat okozhat, mint például szívritmuszavart, légszomjat, bőrkiütéseket, a csontok gyengeségét, sőt csontelhalást is.

„Bár a HIV-fertőzöttek a jelenleg rendelkezésre álló hatásos kezelési módszereknek köszönhetően hosszabban és jobb állapotban élnek együtt a vírussal, a gyógyszerek gyakran toxikusak lehetnek a szervezetre, és hosszú távú alkalmazás mellett fennáll a gyógyszerrezisztencia kialakulásának veszélye is” – magyarázza Malim professzor, aki megjegyzi az is, hogy továbbra is fontos, hogy új módszereket találjunk a szervezet természetes immunvédekezésének mozgósítására. Úgy tűnik, hogy az MX2 gén jelentős szerepet játszik a víruskontroll létrehozásában HIV-fertőzötteknél.

„A szervezet természetes inhibitorait stimuláló szerek kifejlesztése igen hangsúlyos kérdés, mivel ezek révén erősíthetjük a természetes védekező mechanizmusokat, melyek esetében nem jelent problémát a gyógyszerrezisztencia sem. Két lehetséges út merül fel: olyan molekula kifejlesztése, mely utánozza az MX2 szerepét, illetve olyan gyógyszer kifejlesztése, mely aktiválja a gén természetes képességeit.”

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) a közelmúltban fogadott el egy rapid HIV-tesztet, mely képes detektálni a HIV-1 p24 antigént, illetve a HIV 1-es és 2-es típusa elleni antitesteket.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.