hirdetés

Egy olcsóbb dohányzásellenes szer

A dohányzás a nők halálozásának 62%-áért, a férfiak halálozásának 60%-áért felelős. A dohány függőség kezelésének kérdése ezért világszerte az érdeklődés egyik legfontosabb területe. 

hirdetés

A cytizin – más néven baptitoxin, illetve szoforin – számos növényben megtalálható alkaloida, a nikotin acetilkolin receptorainak (nAChRs) részleges antagonistája, csakúgy, mint a 2006-ban megjelent szintetikus (és jóval drágább) változata, a vareniciklin (itthon vareniklin).

Kb. a II. Világháború óta ismert cytizin már évtizedek óta használatos dohányzásról való leszoktatás céljából Kelet-Európában (a bolgár Tabex) – de relatív olcsósága a gazdagabb országok felé való terjedését nem elősegítette, hanem éppen akadályozta. Pedig már egy 2013-as metaanalízisben is kimutatták, hogy legalábbis azonos hatású, mint a többi dohányzásról leszoktató módszer (Hajek).

Egy 2014. december 18.-én a N Engl J Med-ben online megjelent közleményben Dr. Natalie Walker (National Institute for Health Innovation, School of Population Health, University of Auckland, Új Zéland) és munkatársai azt írják, hogy a növényekből kivonható anyag, a cytizin kedvezőbben befolyásolja a dohányzás legalább egy hónapig tartó abbahagyását, mint az egyéb nikotin-pótló kezelések (NRT-k). A kutatók egy non-inferiority vizsgálatot szerveztek, melybe 1 310 felnőtt dohányost választottak be. A dohányosok egyik csoportja 25 napig cytizin, másik csoportja pedig nikotinpótló kezelést kapott 8 héten keresztül. Egy hónap követés után a folyamatos absztinencia a cytizint kapók körében 40%-os, a többieknél csak 31%-os volt. Igazított logisztikai regressziós analízis használatával ez 1,5-ös odds arányt jelentett (p=0,003). A cytizin jobb volt az első, a második és a hatodik hónapban is, érdekes módon nőkben hatásosabb volt, mint a nikotinpótló kezelések, míg férfiakban az azokkal egyenértékű (non inferiority) hatás igazolódott. A cytizinnel több volt a mellékhatás (főleg a hányinger és az alvászavar): 204 résztvevőből 288 esemény, míg az NRT-nél 134 résztvevőnél 174 esemény fordult elő.

A közleményhez fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Nancy Rigotti (Massachusetts General Hospital és Harvard Medical School, Boston) kijelentette, hogy egy eddig rejtőzködő, de valószínűleg használható gyógyszer felé fordult a figyelem. „Az eredményekből azt a következtetést vonom le, hogy a cytizin legalább olyan hatásos, vagy még hatásosabb, mint a NRT, de nem vagyok teljesen meggyőzve” – írta Dr. Rigotti. Egy 2011-es vizsgálatban a cytizin és a placebó összehasonlításából – nem meglepően – az előbbi került ki győztesen (West), de ebben az új „non inferiority” vizsgálatban már más NRT-kal hasonlították össze a szert, és ez jó. Nagyon fontos az eredmény, mert újabb és újabb gyógyszerekre van szükségünk a dohányzók megsegítésére.

Bár a cytizin nem olyan hatásos, mint a belőle származó vareniciklin, viszont annak töredékébe kerül. Ezért leginkább az alacsonyabb jövedelmű országokban javasolható. Ráadásul törzskönyvezése a fejlett világban problémákba ütközik, mivel a régebbi vizsgálatok eredményei Kelet-Európából származnak és nem angol nyelvűek. Kicsit a 22-es csapdája ez, hiszen a törzskönyvezéshez sok folyamaton kellene átmennie egy gyógyszernek, ahhoz viszont sok vizsgálat szükséges, ami igen költséges.

A JAMA-ban 2014. január 8.-án jelent meg egy közlemény, mely szerint egy kombinált gyógyszeres kezelés (vareniclin plusz elhúzódó kibocsájtású bupropion SR) jobban csökkenti a nikotin-függőséget, mint az egyedüli vareniciklin, azaz a vareniciklin plusz placebó (Ebbert).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:ű

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. The New England Journal of Medicine

3. Thorax 

4. The New England Journal of Medicine

5. The New England Journal of Medicine

7. JAMA  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.