Egyéb betegségekkel rendelkezők COVID-19 elleni védőoltása

Az amerikai CDC frissítette a különböző kísérőbetegségekkel rendelkező személyek koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatos, előzetesen kiadott ajánlásait.

A CDC a következőképpen fogalmaz december 27-én kiadott útmutatásában: „bizonyos kísérőbetegségekkel rendelkező, bármilyen életkorban lévő felnőtteknél a COVID-19-et okozó  vírusfertőzés súlyosabb megbetegedés kockázatával jár. A messenger-RNS (mRNS) típusú COVID-19-ellenes oltóanyagok adhatók kísérőbetegséggel rendelkező személynek, akiknél nem áll fenn súlyos allergiás reakció a vakcina bármelyik alkotóelemével szemben.” Mind a Pfizer, mind a Moderna által gyártott vakcina mRNS típusú.

A CDC ajánlás speciális információkat tartalmaz a HIV betegekről, a meggyengült immun-rendszerrel rendelkezőkről, az autoimmun betegekről, a Guillain-Barré szindrómában és a Bell-féle bénulásban szenvedő betegekről, akik be kívánják adatni maguknak a COVID-19 elleni vakcinát.

A HIV-pozitív és a gyenge immun-rendszerrel rendelkező személyeknek „beadható a COVID-19 vakcina, de tudni kell, hogy csak kevés biztonságossági adat áll rendelkezésünkre.” Meggyengült immun-rendszerű személyek tekintetében egyáltalán nincs biztonságossági információnk, HIV-hordozó személyek szerepelnek a klinikai vizsgálatokban, de „speciálisan erről a csoportról még nem állnak rendelkezésre biztonságossági adatok.”

Az FDA 2020. december 17-én jelezte, hogy a Pfizer, illetve a Moderna vakcinációk után egyesekben Bell-féle bénulás (a nervus facialis átmeneti bénulása) következett be. De a CDC által kiadott útmutatás úgy fogalmaz, hogy „az FDA nem tekinti gyakoribbnak ezeket az eseteket az átlagos népességben várhatónál.” Nem hiszik, hogy a bénulások a vakcináció következményei lennének, ezért azok is kaphatnak ilyen típusú védőoltást, akik korábban Bell-féle arcideg-bénulásban szenvedtek.

A kutatók megállapították, hogy a vakcinák biztonságosan adhatók a nagyon ritka autoimmun betegségben, a Guillain-Barré szindrómában (GBS), melyben a szervezet immunrendszere megtámadja a gerincből kilépő idegeket. „A klinikai vizsgálatokban mostanáig nem számoltak be mRNS vakcinálás után kialakuló GBS-ről” – állapította meg a CDC. A független Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) az immunizáció legmegfelelőbb gyakorlatát összefoglaló javaslata a csak elővigyázatossággal olthatók között nem sorolja fel a GBS betegségben szenvedőket.

Hónapokkal ezelőtt a CDC és egyéb egészségügyi hatóságok kijelentették, hogy bizonyos egészségügyi állapotokban megnövekszik a COVID-19 súlyos következményeinek kockázata.     

Források:

Ellis R. CDC issues COVID-19 vaccine guidance for underlying conditions. WebMD Health News. December 28, 2020.

Centers for Disease Control and Prevention. YOUR HEALTH. Vaccination considerations for persons with underlying medical conditions. Updated Dec. 29, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.