hirdetés

Éjszakai saváttörés: pH, gyógyszerek, kórokozók

Peghini és mtsai 1998-ban született meghatározása szerint az éjszakai saváttörés (nocturnal acid breakthrough – NAB) a naponta kétszer (étkezések előtt alkalmazott) protonpumpagátló (PPI) kezelésben részesülő betegekben az éjszaka során (22:00–06:00 óra között) legalább 60 percig folyamatosan mért 4 alatti intragastricus pH. NAB a PPI kezelésben részesülő betegek több mint 70%-ában kialakul, de lefekvéskor adott hisztamin2-receptor-antagonista (H2RA) alkalmazásával csökkenthető vagy kiküszöbölhető.

 A Helicobacter pylori fertőzés befolyásolja a PPI kezelésben részesülők savgátlását: H. pylori pozitív egyénekben a savgátlás erősebb, mint H. pylori negatívokban. A legújabb adatok szerint napi kétszeri PPI kezelésben részesülő H. pylori pozitív egyénekben nem alakul ki NAB, ezért ilyen esetben nem szükséges az éjszakai savtermelés gátlása céljából a PPI-t H2RA szerrel kombinálni. A NAB klinikai jelentőségét felismerése óta vitatják. Egészségesekben és PPI kezelésben részesülő szövődménymentes gastrooesophagealis reflux betegségben elhanyagolhatónak látszik, de szerepét a nyelőcső motilitászavaraiban és Barrett-oesophagus esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 Negyvenöt, napi kétszeri protonpumpagátló (PPI) kezelésben részesülő beteg intragastricus pH-monitorozásával nyert vizsgálata során Peghini és mtsai  mutatták ki, hogy éjszaka a betegek legalább 70%-ában fokozódik a savtermelés, és ennek következtében a pH 4 alá csökken. A szerzők ezt követően vezették be az éjszakai saváttörés (nocturnal acid breakthrough – NAB) fogalmát, amelyet az éjszaka (22:00–06:00 h) folyamán, 60 percet meghaladóan, folyamatosan 4 alatti intragastricus pH-értékkel definiáltak. Ez a farmakológiai jelenség osztályspecifikus, azonos gyakorisággal észlelhető omeprazol-, lansoprazol-, rabeprazolés pantoprazol-kezelés mellett, kimutatható egészségesekben és gastrooesophagealis reflux betegségben (GORB) is . A NAB kialakulásának időpontja a PPI adagok időzítésével függ össze. A reggeli előtt, naponta egyszer szedett PPI esetén az esti órákban, 23:00 óra körül jelentkezik , naponta kétszer, reggeli és vacsora előtt szedett PPI esetén 6–7 órával az esti PPI adag bevételét követően, 01:00 és 04:00 óra között lép fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Radu Tutuian, Philip O. Katz és Donald O. Castell
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.