Elhízás – bevezető

Az Orvostovábbképző Szemle e számában három-három cikk és kommentár foglalkozik az elhízással. A neves G. A. Bray professzor az obesitas diagnosztikájáról, szövődményeiről és kezeléséről ad összefoglalót, egy olyan országból, az USA-ból, ahol az elhízás a 21. század kihívásává vált. R. Wyatt és J. O. Hill a gyógyszeres kezelésről írnak, kiemelve az azzal kapcsolatos téves nézeteket is. D. H. Bessesen tudományos alapossággal veszi számba cikkében azokat az anyagokat, amelyek az elhízás kezelésében a jövőben szerepet kaphatnak.

A kommentárok nem a cikkeket taglalják, hanem sok egyéb hasznos információt adnak a témákhoz kapcsolódva. Binnyei Balázs például arra is vállalkozik, hogy az Elhízástudományi Társaság Konszenzus Konferenciája alapján ismertesse az ott kialakított új kezelési irányelveket. A teljesség igénye nélkül állt össze e sorozat, és úgy alakult, hogy az elhízás kezelésének alapvetően fontos szektorát, a diétás kezelést egyik munka sem tárgyalja részletesen. Bevezetőm hátralevő részében ezt a hiányt szeretném enyhíteni, annál is inkább, mert érdekes, aktuális – világszerte éppen vitatott – témáról van szó, melyet az említett Konszenzus Konferencián, április 30-án részletesen megtárgyaltunk, és állásfoglalást is kialakítottunk ezzel kapcsolatban.

Abban nem volt vita a Konszenzus Konferencián, hogy a diétában elsődleges az energiabevitel csökkentése, annak ellenére, hogy a világ tele van olyan laikus, sőt orvosi diétákkal is, amelyekben nem kell számolni a kalóriákat. (Ilyen például a szélsőséges Atkins-diéta vagy azok a fogyókúrás programok, amelyekben kizárólag a glikémiás index szerint válogatják az ételeket.) Az energiamegmaradás törvénye az emberi anyagcserében – genetikailag modifikált variációkban – érvényesül. Véleményünk az, hogy az engeriaszükségletnél 500 kcal-val kevesebb táplálékot kell fogyasztani, és így a testsúlyból heti 0,5 kg-ot lehet leadni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Pados Gyula
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.