hirdetés

Elhízás és stroke kockázat

A túlsúly és az elhízás a stroke több ismert kockázati tényezőjével mutat összefüggést. Egy most napvilágra került kutatás szerint azonban a túlsúly különbözőképpen hat a stroke egyes típusaiban.

 

hirdetés

A stroke hosszú távú következményei attól függnek, hogy a keringészavar mely agyi területeket érintette, és mekkora a károsodott terület nagysága. A stroke-ot a vezető halálokok között tartják számon világszerte, köztük az Egyesült Államokban is. A stroke évente 130 ezer amerikai halálát okozza, ami másként fogalmazva azt jelenti, hogy minden 20. haláleset stroke-ra vezethető vissza. Az Egyesült Államokban átlagosan minden negyedik percben hal meg valaki stroke következtében. Magyarországon évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy halálesetért felelős a betegség. Az esetek több mint 10 százaléka 50 éves kor alatt, több mint 27 százaléka munkaképes korban jelentkezik.

A stroke három típusa az ischaemiás stroke (a leggyakoribb forma, mely az összes stroke-eset 87 százalékát teszi ki), a haemorrhagiás stroke (leggyakrabban magas vérnyomás következtében) és a TIA (melyet mini-stroke-nak is szokás nevezni).

Idevágó ismereteink bővülésével nyilvánvalóvá vált, hogy a stroke egyes altípusainak kockázata egyéni variabilitást mutat.

A Neurology című lapban a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálatban a stroke egyes típusainak prevalenciáját elemezték túlsúlyos és elhízott nők körében. Ennek során 1,3 millió nő adatait dolgozták fel az Egyesült Királyságból, akiknek átlagéletkora 57 évnek adódott. A 12 évig tartó vizsgálat ideje alatt 20549 stroke-esetet regisztráltak.

Normális testsúly mellett (22,5-es és 25-ös testtömegindex között) az ischaemiás stroke előfordulási aránya 0,7 százalék, a haemorrhagiás stroke-é 0,5 százalék volt. A 228 274 elhízott nő alcsoportjában (testtömegindex 30 vagy afelett) az ischaemiás stroke előfordulási aránya 1 százaléknak, míg a haemorrhagiás stroke-é 0,5 százaléknak bizonyult.

„Azt találtuk tehát, hogy túlsúlyos és elhízott nőknél fokozott az ischaemiás stroke kialakulásának esélye, ugyanakkor a haemorrhagiás stroke kockázata csökken. Mostani tapasztalataink tovább bővítik annak bizonyítékait, hogy a stroke különböző típusai eltérő kockázati profilokkal jellemezhetők” – magyarázza Gillian Reeves PhD, az oxfordi egyetem kutatója.

Az eredmények arra utalnak, hogy a testtömegindex minden 5 egységnyi növekedése 21 százalékkal növeli az ischaemiás stroke kockázatát. A haemorrhagiás stroke eseteiben a testtömegindex hasonló mértékű növekedéséhez 12 százaléknyi kockázatcsökkenés társul.

A korábbi szakirodalmi adatokkal is összevetve a szerzők arra következtetnek, hogy a túlsúlyhoz társuló kockázat összességében kifejezettebb az ischaemiás, mint a haemorrhagiás stroke eseteiben.

A közleményhez fűzött szerkesztőségi kommentárjában dr. Kathryn Rexrode (Bringham and Women’s Hospital, Boston) arra figyelmeztet, hogy az eredményeket csak kellő óvatossággal szabad értelmezni. A megfigyelések nem jelentik azt, hogy az elhízott nőknél összességében csökkenne a stroke kockázata: „A magasabb testtömegindex minden kategóriában az összegzett stroke-kockázat fokozódásával társul, és az ischaemiás stroke-esetek száma minden kategóriában meghaladja a haemorrhagiás stroke-esetek számát. Ily módon a magasabb testtömegindexnek nincs protektív vagy kockázatcsökkentő hatása a stroke előfordulására összességében. Az elhízás a stroke jelentős kockázati tényezője minden életkorban, és különösen riasztó szerepet játszik a fiatalkori stroke-esetek előfordulásában.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.