hirdetés

Eljött az idő az emlőrák ösztrogénreceptor-vizsgálatának újraértékeléséhez (ReSET)?

Több mint 35 év telt el azóta, hogy az első klinikai vizsgálatok felvetették azt a lehetőséget, hogy a metasztatikus emlőrák ösztrogénreceptor- (ER, estrogen receptor) tartalmának meghatározása alapján előre jelezhető a hormonterápiára adott válasz. Ily módon az ER az elsők között volt az ösztrogénellenes tamoxifennel végzett célzott kezelés prediktív markerei között. A véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok széles körű elemzése a hormonterápia hatástalanságát igazolta az invazív emlőrákok azon csoportjában, ahol nem mutatható ki ER-expresszió, így az ER-státuskiváló negatív prediktív faktorrá vált. Bár úgy tűnik, hogy ER-t expresszáló tumorok esetében a sejtek mindössze alig 1%-ában észlelhető klinikai válasz, az ER-expresszió önmagában viszonylag kevéssé megbízható annak megítélésében, mely daganat fog reagálni a hormonok adására. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bár több évtizede folynak kutatások az ER-biomarkerekkel kapcsolatban, az emlőrákok ER-és progeszteronreceptor- (PR, progesterone receptor) státuszának immunhisztokémiai (IHC, immunohistochemistry) tesztelésére vonatkozóan érvényben lévő irányelvek úgy fogalmaznak, hogy a vizsgálat akár a tumorok 20%-ánál is téves eredményt adhat. Az egyik legnagyobb aggodalmat tehát az álnegatív leletek keltik, melynek nyomán fennáll a veszély, hogy olyankor is megvonják a betegtől a hormonterápiát, amikor az a kuratív megoldás lehetőségét rejti magában – és mindezt csak minimális toxicitás árán.

Már korán felismerték, hogy önmagában az ER-expresszió nem tekinthető a hormonterápiára adott válasz megbízható pozitív prediktív tényezőjének, mivel pusztán az ER-szintek alapján nem mondható meg, hogy az ER aktív-e vagy sem. Ez vezetett el ahhoz az elképzeléshez, miszerint az ER által szabályozott gének az ER-aktivitás biomarkereként szolgálhatnak; ennek első jelöltje az ösztrogén által szabályozott PR. Bár a fent vázolt hipotézis vonzónak tűnik, és prospektív vizsgálatok igazolták a PR mint prediktív markervaliditását, más vizsgálatok adósak maradtak a megállapítások reprodukálásával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Steffi Oesterreich, Adrian V. Lee és Nancy E. Davidson
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.