hirdetés

Elkerülhető-e az endoszkópos sphincterotomia az Oddi-sphincter diszfunkciója esetén?

Célkitűzés. Az Oddi-sphincter-diszfunkció (SOD, sphincter of Oddi dysfunction) megoldásának hatékony módszere az endoszkópos sphincterotomia, ez azonban 20%-os morbiditással jár. Tanulmányunk célja annak meghatározása, milyen gyakran kerül sor a SOD endoszkópos sphincterotomiával történő kezelésére egy olyan betegcsoportban, amely már egy éve belgyógyászati kezelést kap.


Módszerek. Vizsgálatunkba 59 olyan beteget vontunk be, akik átlagosan 9,3 évvel korábban cholecystectomián estek át. Minden esetben elvégeztük az epeutak izotópvizsgálatát. Egy évig belgyógyászati kezelést folytattunk, és az endoszkópos sphincterotomiát azoknak ajánlottuk fel, akiknél a konzervatív terápia eredménytelennek bizonyult.

Eredmények. Tizenegy beteg került a Milwaukee-besorolás szerinti 1., 34 a 2. és 14 a 3. csoportba. A májkapu és a duodenum közötti tranzitidő (HDTT, hile–duodenum transit time) 32 betegnél haladta meg a normális értéket. A belgyógyászati kezelés az 1. csoport 45%-ánál, a 2. csoport 67%-ánál, míg a 3. csoport 71,4%-ánál bizonyult hatékonynak vagy elfogadhatónak (p=0,29). A konzervatív terápiára nem javuló 21 beteg közül csak 14-en járultak hozzá az endoszkópos sphincterotomia elvégzéséhez. Utóbbi 14 beteg közül 11 esetében találtunk megnyúlt HDTT-t, míg az endoszkópos sphincterotomiával nem kezelt betegek körében ennek aránya 21/45 volt (p=0,03). Az endoszkópos sphincterotomia a 14 közül 12 esetben jelentett megoldást. Következtetések. Egyéves belgyógyászati kezelésen átesett betegek bevonásával lefolytatott prospektív tanulmányunkban SOD gyanúja esetén a betegek mindössze 23%-a került endoszkópos sphincterotomiára, noha az esetek 54%-ában mértünk a normálisnál hosszabb HDTT-t.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Veronique Vitton, Rene Delpy, Mohamed Gasmi, Nathalie Lesavre, Einate Abou-Berdugo, Ariadne Desjeux, Jean-Charles Grimaud és Marc Barthet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.