hirdetés

Előrelépés a rosacea rejtélyének megfejtésében

Kevés rendellenesség okoz annyi lelki szenvedést a betegeknek, mint a rosacea, amely élettani állapotunkat egyértelműen és jól látható módon tárja a világ elé. Bár a kórkép patomechanizmusa alapjában véve mindmáig rejtély, egyre eredményesebben tudjuk kezelni és kordában tartani. A szerző ismerteti a rosacea típusait és változatait, a kiváltó tényezőket, s a gyógyszeres kezelés mellett hangsúlyozza az életmód megváltoztatásának fontosságát.

A rosacea a bőrgyógyászat utolsó megoldatlan rejtélyeinek egyike. Volt idő, amikor ezt a jól körülhatárolt, önálló bőrgyógyászati kórképet az acne egyik változatának tartották. A rosacea papuláris és pustulosus változatait egyaránt eredményesen gyógyítjuk szájon át és lokálisan alkalmazott antibiotikumokkal, annak ellenére, hogy a rendelkezésünkre álló adatok nem támasztják alá a betegség infektív eredetét. A rosacea Amerikában elválaszthatatlanul összeforrt a népszerű komikus színész, W. C. Fields borvirágos orrával, holott nem szesztestvérek betegségéről van szó, hanem olyan állapotról, amelyet különféle külső tényezők és a genetikailag meghatározott érzékenység együttesen hoznak létre, bizonyos konstitucionális hajlam mellett. Bár rosaceára utaló leírások már a bibliai időkben is keletkeztek, mai világunkban a betegség diagnosztikája és terápiája szemlátomást összefonódik a gyógyszergyártással és a reklámiparral. Napjaink szépségkultusztól manipulált világában a betegek az orvosi rendelők előtt sereglenek, s problémájukra lokális megoldásokat követelnek, pedig magatartásukat és szokásaikat kellene megváltoztatniuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ken Landow, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.