hirdetés

Előszó

Egy nagy formátumú magyar orvos, a gyógyíthatatlan betegségével hősiesen és méltósággal küzdő Czeizel Endre 2015. augusztus 10-én hajnalban, 81 éves korában elhunyt. Szülész-nőgyógyászok között ő volt a genetikus, a genetikusok között az epidemiológus, az epidemiológusok között a szülész-nőgyógyász. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a genetikai ismeretek és a genetikai tanácsadás népszerűsítésében a televízió képernyőjén, előadásaiban és könyveiben. Magával ragadó előadásmódja, retorikája és ismeretanyaga sokak számára az etalont jelentették. Tudományos munkásságából a teratológiai írásai érdemelnek külön említést, továbbá részese volt több más magyar kollégájával a Medical Research Council nemzetközi multicentrikus tanulmányának, mely világossá tette, hogy a vitaminok közül a folsav periconceptionalis pótlása az, amely a magzati velőcső-záródási rendellenességeket jelentős mértékben képes megelőzni. A közös célokért elszántan küzdő pályatársak voltunk, a kölcsönös megbecsülés és a korrekt szakmai együttműködés volt a meghatározó kapcsolatunkban. Emlékének ápolása a szülész-nőgyógyászok és a genetikusok számára tiszteletteljes kötelesség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.