hirdetés
hirdetés

Előszó

Jelen számunk Hazai Aktualitás rovatában a fiatal felnőtt nők között egyik leggyakoribb neurológiai betegség, a migrén terhesség alatti gyógyszeres kezelésével foglalkozunk. Egyes statisztikák szerint a reproduktív korban lévő nők 15%-ában fordul elő a gyakran elviselhetetlen fájdalommal járó migrénes rosszullét. Kezelésére feltétlenül szükség van még annak tudatában is, hogy a várandós nőnek adott gyógyszerek átjuthatnak a magzatba, vagy a szoptató édesanyából az újszülöttbe. Valószínűleg a kezeletlen, éles fájdalommal kísért migrén miatti szenvedés többet árt a magzatnak/újszülöttnek, mint az esetleg alkalmazott gyógyszeres terápia. A referátum szerzője nagyon helyesen amellett foglal állást, hogy az átgondolt akut gyógyszeres kezelésnek megvan a létjogosultsága várandósság alatt is, sőt, egy jól megválasztott készítmény kevésbé káros a magzatra/újszülöttre, mint maga az elhúzódó migrénes szenvedés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.