hirdetés
hirdetés

Előszó

Farkasvölgyi Frigyesnének megtisztelő felkérésére „A várandósgondozás kézikönyve” című kötetet szerkesztettem a múlt év során, amely a közelmúltban jelent meg. A várandósgondozás elmúlt egy-két évben újrafogalmazott és a végrehajtási utasításait illetően, azóta is állandó csiszolás alatt álló új rendelete megkíván egy olyan részletes szakmai háttéranyagot, amelyre a várandós nőkkel foglalkozó szülészek, szülésznők, védőnők és a társszakmák orvosai munkájuk során támaszkodhatnak. Ehhez a közel 800 oldalas könyvhöz sikerült 80 kitűnő szerzőt megnyernem a 72 fejezet megírására. A nemzetközi útmutatásokhoz való illeszkedés és az elmúlt évtizedekben bekövetkezett szakmai eredmények szem előtt tartása végül egy komprehenzív kézikönyvet eredményezett. Jóllehet a könyv tartalmazza a legújabb irányelveket, de az egyes kérdések szerteágazó ismertetésével lehetőséget nyújt az orvos döntéséhez, hogy a tudomány mai állásának megfelelően, de a saját tapasztalatai és judíciuma alapján a legjobb kezelési és terápiás megoldást ajánlja a gyermekét váró édesanyának. A könyv megvásárolható a Medicina könyvesboltjaiban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán, professor emeritus, főszerkesztő, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.