hirdetés
hirdetés

Előszó

Hazai Aktualitásunkban a szülés körüli eseményeknek, a szülés módjának a hatását taglaljuk a gyermek, majd a felnőtt ember fejlődésére. Jóllehet a tudományos evidenciák összegyűltek, mégis van az embernek fenntartása ezen kutatások eredményeivel kapcsolatban. Azaz, ha összehasonlítjuk azon gyermekek egészségi állapotának további alakulását, akik császármetszéssel, vagy akik spontán hüvelyi úton születtek, nehéz kizárni azon tényezők befolyásoló szerepét, amiért egyáltalán nem spontán, hanem műtétes szülésre került sor. Az indikációk széles skálája tehát nem teszi lehetővé, legalábbis nehezíti a császármetszésnek a további fejlődés esetleges hátrányos alakulására gyakorolt hatását. Ez természetesen nem változtat azon az állásponton, hogy császármetszések kizárólag szakmailag megalapozott javallattal történjenek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán, professor emeritus, főszerkesztő, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.