hirdetés

Embrionális őssejtekkel a macula-degeneráció ellen

Egy kaliforniai kutatócsoport humán embrionális őssejtekből előállított retina pigment epitheliumot ültetett be macula degenerációban szenvedő 2 beteg egy-egy szemébe. A beültetett sejtek megtapadtak, működtek és a kezelt szem jelentős látásjavulását eredményezték.

hirdetés

A humán embrionális őssejtek (hESC) alkalmazásával kapcsolatosan egy kaliforniai kutatócsoport átütő eredményekről számolt be a Lancet (2012; 379: 713): két betegnél (egy száraz típusú időskori sárgafolt degenerációban, illetve egy másik, fiatal kori makula-degenerációval járó betegségben: Stargardt-kórban szenvedő nőnél) sikeresen ültettek be hESC-ből előállított retina pigment epitheliumot (RPE) és ennek eredményeként javult a betegek látása.

Már állatkísérletek kapcsán felvetődött, hogy exogén RPE bejuttatásával a sárgafolt-elfajulással járó betegségek progressziója lassítható. A korábbi, kész RPE-lemezek átültetésével végzett humán tesztek eredménye azonban nem volt meggyőző, így a kutatók új megközelítést alkalmaztak.

Egy kereskedelmi forgalomban kapható hESC sejtvonalat egér embrionális fibroblasztokon differenciáltattak közel 100%-os tisztaságú RPE-szuszpenzióvá. A differenciáltatás során (a sejtek melanin-tartalma alapján megatározott) különböző érettségi fokú RPE sejteket állítottak elő. Ezek közül végül a kisebb melanin-tartalmú, kevésbé differenciált RPE sejteket választották ki beültetésre, ugyanis nagyobb mértékben tapadtak le, mint a differenciáltabb, nagyobb melanintartalmú RPE sejtek.

A beavatkozás során 50 000 életképes RPE sejtet juttattak a látóideg belépésének környékére, az üvegtest hátsó felszínéhez közeli olyan területre, ahol a látás még valamelyest megtartott volt. A betegeknek a műtét előtt egy hétig, majd utána hat héten át alacsony adagú takrolimuszt és mikrofenolát-mofetilt tartalmazó immunszuppresszív kezelést javasoltak.

Az RPE-sejtek kizárólag a beültetés területén proliferáltak: a betegek kezelt szemében az utánkövetés során egyetlen időpontban sem észleltek hiperproliferációt vagy kóros terime-növekedést, sem teratoma-képződésre utaló jelet. Intraocularis gyulladás vagy egyéb komoly szemészeti szövődmény sem mutatkozott, egyetlen mellékhatás a kismértékű kötőhártya-bevérzés és hyperaemia volt.

A beadott sejthalmaz az implantációt követően letapadt, majd egyenletesen, laposan elterült, nem jelentkezett olyan „kidudorodás”, ami a retina leválását idézhette volna elő. A felírt immunszuppresszív kezelést csak a fiatalabb beteg alkalmazta, az idősebb beteg nem. Ennek ellenére – talán, mivel az RPE-k a vérrel nem érintkeznek – mind a két betegben még 3 hónap elteltével is kimutathatóak voltak az egyre erősebben pigmentálódó RPE sejtek.

A legfontosabb klinikai eredmény, hogy a sejtek nemcsak megtapadtak, hanem működtek is. Az idősebb betegnél a 20/500-as látásélesség a 2. hétre 20/200-ra javult, majd 20/320 értéken stabilizálódott. A fiatal, Stargardt-kóros beteg látásélessége is javult: míg kezdetben csak a kéz mozgatását észlelte, két hét elteltével azt is felismerte, a vizsgáló hány számot mutat újjaival. A beteg látása a 3. hónap végére tovább javult és elérte a 20/800-as értéket. Emellett arról számolt be, hogy jobban el tudta különíteni a színeket, érzékelte a kontrasztot és adaptálódott a sötéthez. A betegek nem műtött szemében ezzel szemben semmiféle javulást nem tudtak kimutatni.

A két betegen végzett kisérleti sejtbeültetés alapján a hESC-ből differenciáltatott RPE feltehetően biztonsággal alkalmazható a macula degeneráció egy adott szakaszában – és egyszer talán valós gyógyulási esélyt hozhat a betegségben szenvedők számára.

Dr. V. B.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.