hirdetés

Emésztőrendszeri tünetek terhességben

Bevezetés
A terhesség a tápcsatorna vonatkozásában is rendkívüli, tehát „más” állapotnak tekinthető. A terhességre fontos hormonális és lelki változások jellemzőek – az előbbiek például befolyásolják az alsó nyelőcső sphinchter tónusát, továbbá a bélhuzam motilitását –, ugyanakkor nem elhanyagolható a medencében fokozatosan növekvő „térfoglalás” mechanikus hatása sem. Ebből a szempontból természetesen lényeges különbség van az első harmad és a harmadik trimeszter között, hiszen a terhesség előrehaladtával a zsigerek helyzete változik, növekszik a hasűri nyomás és a kismedencében eltérő mértékű vénás pangás is észlelhető. A hasi fájdalom, diszkomfort megélése, megítélése, objektivizálása egyénenként nem terhes állapotban is igen különböző lehet, hát még a terhesség idején. A terhességre általában a táplálkozási szokások változása is jellemző, korábban kedvelt ételek undort válthatnak ki, míg más ételekkel kapcsolatban „kívánósság” léphet föl, mindez szintén befolyásolhatja az addigi emésztési rendet, növelheti a tranzitidőt, más esetekben az átlagosnál nagyobb súlygyarapodást idézhet elő.
Fontos lelki momentum a terhesség során a gyógyszerek okozta lehetséges magzati ártalomtól való félelem, ezért a kismamák gyakran még az ártalmatlan készítményeket sem merik bevenni, ami egyes tünetek súlyosbodását okozhatja.
A különböző, a graviditással kapcsolatba hozható gasztrointesztinális eltérések, panaszok, kórképek három fő csoportba sorolhatók:

1. specifikus módon a terhességhez köthető kórképek: hyperemesis gravidarum, terhességi cholestasis, HELLP szindróma stb.,
2. a terhesség során esetlegesen jelentkező vagy gyakrabban előforduló kórképek, tünetek: nausea, refluxbetegség, fekélybetegség, székrekedés, aranyeresség stb.,
3. korábban fennálló gasztrointesztinális kórképek aktivitásának, lefolyásának változása a terhesség kapcsán: gyulladásos bélbetegségek, primer biliaris cirrhosis stb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Altorjay István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.