hirdetés

Emlőrák a legidősebbek körében: a betegség jellemzői, a kezelés lehetőségei és a betegek túlélése

Célkitűzés
A 80 éves kort betöltött nők emlőrákjának jellemzőiről, kezeléséről és a betegek túléléséről kevés adat áll rendelkezésre.

Betegek és módszerek
A Surveillance, Epidemiology and End Results és a Medicare kapcsolt adatbázisába 1992 és 2003 között bekerült betegek adatai alapján értékeltük a 80 éves kort betöltött (korcsoportonként:80–84, 85–89 és > 90 év) nők I/II. stádiumú emlőrákjának jellemzőit, kezelési módjait (mastectomia, emlőmegtartó műtét [BCS, breast-conserving surgery] sugárkezeléssel kiegészítve vagy önmagában, illetve műtét nélküli ellátás) és kimenetelét a fiatalabb (67–79 éves) nőkre vonatkozó adatokkal összevetve. Cox-féle regresszióanalízissel megvizsgáltuk, hogyan befolyásolja az életkor az emlőrákkal összefüggő és az egyéb okú elhalálozást. Az elemzéseket stádiumok szerinti bontásban végeztük, figyelembe véve a daganat és a betegekszociális–demográfiai jellemzőit, az alkalmazott kezeléseket és a társbetegségeket.

Eredmények
Az elemzésbe összesen 49 616 nőt vontunk be, akik mindegyike betöltötte a 67 éves kort és I/II. stádiumú emlőrákban szenvedett. A daganat jellemzői (szövettani stádium [grade], hormonreceptor-státus) hasonlóak voltak az egyes korcsoportokban. Az önmagában alkalmazott BCS gyakorisága az életkorral párhuzamosan nőtt, különösen a 80 év felettiek körében. Az emlőrák okozta elhalálozás kockázata az életkor elôrehaladtával emelkedett; 80 éves kor felett szignifikáns növekedést állapítottunk meg. A 67–69 éves betegekkel összehasonlítva a > 90 éves korosztályban 2,6-nek (tartomány: 2,0–3,4) adódott az I. stádiumú emlőrák okozta halál bekövetkezésére vonatkozó korrigált kockázati arány. Az alkalmazott kezelési módok szignifikáns kapcsolatban álltak az életkorral és a társbetegségekkel; a kezelés kifejezettebb jelzője az életkor volt (a 80 éves kort betöltött, társbetegségektől mentes nők 26%-a csak emlőmegtartó műtéten esett át vagy műtét nélküli ellátásban részesült, míg a 67–79 éves korcsoportban ugyanez az arány 6% volt).

Következtetések
A 80 éves életkort betöltött nők emlőrákjának jellemzői hasonlóak a fiatalabb betegekéhez, ellátásukra mégis csak kevésbé hatékony kezelési módokat alkalmaznak, és esetükben nagyobb a korai stádiumú emlőrák okozta mortalitás. A jövőbeli vizsgálatok feladata a daganat és a betegek jellemzőinek pontos meghatározása annak érdekében, hogy a legidősebbek közül azokat részesítsük kezelésben, akiknél a terápia a legnagyobb valószínűséggel ígér kedvező hatást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mara A. Schonberg, Edward R. Marcantonio, Donglin Li, Rebecca A. Silliman, Long Ngo és Ellen P. McCarthy
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.