hirdetés

Emlőrák és gyermekvállalás

Az októberi bécsi Európai Rák-kongresszuson elhangzottak azt bizonyítják,  hogy a terhesség nem növeli az emlőkarcinóma kiújulásának kockázatát.

hirdetés

A szülőképes korú nők mintegy 10-20%-nál diagnosztizálnak rákos megbetegedéseket. Emellett ma a nők átlag életkora, amikor első gyermeküket világra hozzák, egyre jobban kitolódik. Nem véletlen, hogy a kérdés egyre gyakrabban felvetődik, vajon lehet-e gyermeke egy emlőrákos betegnek? A  kérdésre egyértelmű igen a válasza Prof. Dr. Sibylle Loibl-nek (Sana Klinika, Offenbach), aki a Bécsben megrendezett Európai Rák-kongresszuson tartott előadásában kifejtette, hogy adataik szerint a terhesség nem növeli az emlőkarcinóma kiújulásának kockázatát.

A menopauza előtt álló nőknél, akik adjuváns kemoterápiában részesültek, gyakrabban alakul ki amenorrhoea. Ebben az életkor is fontos szerepet játszik, mondja Loibl.

Az amenorrhoe a 40 évesnél fiatalabbaknál rövidebb ideig tart, mint az idősebbeknél, de ennek időtartama a kapott terápiától is függ. A témában végzett tanulmány adatai azt mutatják, hogy az amenorrhoe a doxorubicin/docetaxel adjuváns terápián átesettek 37,9%-nál több mint egy évig tartott. A docetaxel/cyclophpsphamid kezelést követő docetaxel után a betegek 69,8%-ánál, a docetaxel/doroxubicin/cyclophosphamid kezelést követően pedig a nők 57,7%-ánál 12 hónapnál is tovább tartott ez az időszak.

Az Anti-Müller hormon (AMH) a petefészek kapacitás meghatározásának legjobb markere, ráadásul mérni is egyszerű, mondta Loibl. A 20 pmol/l-nél magasabb AMH szint azt jelenti, hogy a termékenység még megfelelő, a 3,8 pmol/l alatti AMH szint viszont terméketlenségre utal.

Manapság az emlőrákos betegeknek gyakran nem javasolják, hogy gyereket vállaljanak, ez azonban egyáltalán nem indokolt, hangsúlyozta Loibl. Különböző vizsgálatok azt mutatják, hogy a rák kiújulásának kockázata a terhesség miatt nem emelkedik, és ez a receptor-státusztól is független. Loibl a terápia utáni két éves várakozási időt sem tartja megalapozottnak. Szerinte a rák kiújulásának szempontjából nincs különbség aközött, hogy a primer terápia utáni első két évben, vagy csak azt követően esik teherbe a páciens.

Az endokrin terápia általában 18-24 hónap alatt zajlik le, minimális időtartama nincs meghatározva. Fontos azonban, hogy a kiújulás kockázatának mérlegelésekor figyelembe kell venni a kezelés befejezését, valamint a beteg életkorát. Valamint az is lényeges, hogy a szülés után a terápia tovább folytatódjon.

Azt, hogy a gyermekvállalás az ösztrogén-receptor pozitív emlőrákos nőknél az endokrin terápia megszakítása milyen hatást fejt ki, az úgynevezett POSITIVE-tanulmányban vizsgálják. Összesen 516 nőt vontak be a tanulmányba, akik 18-24 év közöttiek, és befejezték az endokrin terápiát. Egy három hónapos kiürülési periódus után 2 évük van arra, hogy teherbe essenek, és még pár hónapig szoptassák a gyereket. Ezt követően a terápiát még összesen 5 vagy 10 évig tovább kell folytatniuk.

 

Forrás: Medscape Deutschland

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.