hirdetés

Esettanulmányok

1. eset. Bemutatás

A nyolc hónapos kislányt két hete rendszeresen visszatérő sípoló légzés miatt hozzák a sürgősségi osztályra. Gyermekorvosa reaktív légúti betegséget valószínűsített, és albuterol aeroszolt rendelt, ami enyhe javulást eredményezett. A folyadékbevitel nem okoz nehézséget, bár a gyermek etetés közben néhányszor fuldoklott.
A fizikális vizsgálatkor a csecsemő élénk, hőmérséklete 37,9 şC, pulzusszáma 136/perc, légzésszáma 48/perc, pulzoximéterrel mért oxigénszaturációja szobalevegőn 99%. A sípolás mindkét tüdő felett hallható, légúti szűkület vagy orrnyálkahártya- duzzanat azonban nem mutatható ki. Cyanosis, nyálfolyás, nehézlégzés nem észlelhető, szívzörej nem hallható. Sem máj-, sem lépnagyobbodás nem tapintható. Minden egyéb lelet normális.
A sípoló légzés az albuterol-inhaláció ellenére nem szűnik. A gyermek kórtörténetében sípoló légzés vagy stridor, idegentest-aspiráció vagy -nyelés, allergia, ekzema, laryngomalatiára utaló tünetek nem szerepelnek, intubáción nem esett át. A szükséges védőoltásokat megkapta, a perinatális és a családi anamnézis egyaránt negatív. Egy diagnosztikai vizsgálat fényt derít a sípoló légzés okára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.