hirdetés

eSight4: elektronikus szemüveg látássérülteknek

CE-jelölést kapott, így az Európai Unióban is forgalmazhatóvá vált a kanadai eSight cég látássérültek számára készült elektronikus szemüvege, az eSight4.

hirdetés

A torontói székhelyű eSight vállalat eSight4 elektronikus látásjavító szemüvege CE-jelölést kapott, így az Európai Unióban is forgalmazhatóvá vált. A gyártó szerint a készülék több mint húszféle, látásélességet rontó betegség következtében kialakult állapot esetén segíthet, például makuladegeneráció, diabéteszes retinopátia, miópia vagy Stargardt-féle sárgafolt disztrófia következtében kialakult látásomlásban. A szemüveg megnevezés nem is igazán találó, valójában a „headset”, azaz fejen hordott eszköz írja le legjobban az eSight4-et, ami lényegileg a két szem elé helyezett nagy felbontású képernyőkből áll, ezekhez a képet a beteg orra felett elhelyezkedő kamera szolgáltatja. A kanadai eSight több előző modell után jött ki a 4-es sorszámú típussal, melynek listaára körülbelül 6000 dollár (kb. 1,75 millió Ft), de havi 100 dolláros, azaz nagyjából 30 ezer forintos törlesztő részletre is megrendelhető. Az eszköz európai értékesítését várhatóan idén ősszel kezdi meg a cég. Mivel a készülék látássérültek számára készült, a vállalat az internetes megrendelést követően fel fogja hívni a beteget, hogy megbizonyosodjon arról, tényleg segítséget jelent-e számukra az eszköz. A beteg 5-7 napon át kipróbálhatja a szemüveget, melynek használatához oktató hanganyagot kap.

  

Az eSight4 két nagy felbontású képernyővel és automatikus zoom funkcióval is rendelkezik 

A technikai, műszaki jellemzők közül kiemelhető a két 1280×960 pixel felbontású OLED képernyő, mely 37,5 fokos látószöget garantál, illetve ennek vizuális jeleit erősíti fel. A képernyők a 18 megapixel felbontású kamerától kapják a képet, de a gyártó szerint itt nem is elsősorban a puszta felbontás számít, hanem annak a szoftvernek az „okossága”, ami folyamatosan figyeli a viselő szemét, és egyrészt képstabilizálást végez, így az élesítés sokkal gyorsabban jön létre, másrészt akár 24-szeres zoom-ot, fókuszálást is lehetővé tesz. A készülék különböző szemtávolságok esetén manuálisan állítható, a két elem mágnesesen pattintható fel a szár két oldalára, és a kamera képét egy 256 GB méretű tárhely rögzíti. A szemüveg elülső részén egy lámpa is található, ha a vizsgált tárgy vagy kép élesebb látása megvilágítást igényelne.

Az eQUEST vizsgálatról (NCT02616900)

Az eSight Corporation hat amerikai-kanadai egyetem közreműködésével indította el a multicentrikus, prospektív kohorsz vizsgálatot, melyben a résztvevők a kiinduláskor illetve a három hónapos vizsgálati időszak végén töltöttek ki életminőségi (QoL, Quality of Life) illetve különböző látásfunkciókat vizsgáló kérdőíveket. A vizsgálatban 13-74 év közötti, összesen 74 beteg vett részt, akik a következő betegségek valamelyikében szenvedtek: diabéteszes retinopátia, Stargardt-féle sárgafolt disztrófia, időskori makuladegeneráció, Leber-féle öröklődő optikus neuropátia, csapsejt disztrófia, okuláris albinizmus. Az eredmények szerint a készülék nagy mértékben javította a látáskárosultak életminőségét, napi tevékenységeik során tapasztalt önállóságukat, és nem korlátozta mozgásukat. 

A CE-jelölésről

A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés egy jelzés a hatóságok felé: a logó azt tanúsítja, hogy az így megjelölt termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek, előírásoknak. A gyártó – vagy a termék Európai Unión belüli első forgalmazója – a megfelelőségi tanúsítvány aláírásával személyesen felelősséget vállal aziránt, hogy a termék teljesíti a rá vonatkozó követelményeket. Másrészt a hatóság kérésére be tudja mutatni a termék műszaki dokumentációját, illetve – amennyiben szükséges – az EK típusvizsgálati tanúsítványt. A hatóság a kereskedelemben ellenőrzi, hogy a CE jelöléssel ellátott termék rendelkezik-e a szükséges dokumentumokkal, megfelel-e a mintadarabnak és az irányelvek által előírt lényeges biztonsági követelményeknek. A hatóság a megfelelőséget a gyártás helyén is ellenőrizheti.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA: eSight Earns CE Mark for Vision Enhancement Headset

Life-changing device for people with low vision

eSight 4 bolsters the sight-enhancing wearable’s displays and design

The eSight 4 headset can enhance sight for the visually impaired

eSight 4 Earns CE Mark Approval to Bring New Wearable Device to Europe

Publication of eQUEST Study Results Demonstrate that eSight 3 is a Clinically Effective Device for the Visually Impaired

eSight Eyewear Quality of Life and Efficacy Study (eQUEST)

hirdetés
Cikk[258743] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.