hirdetés

Étrend és a demenciakockázat

Egy hosszú távú, 20 éven át folytatott svéd kutatás alapján végzett elemzés nem mutatott ki szignifikáns összefüggést az étrend és a demencia között.

hirdetés

A Neurology folyóirat közölte a svédországi Lund Egyetem vezetésével 20 éven át folytatott vizsgálat eredményeit, ám ezek szerint nem mutatható ki közvetlen összefüggés az egészséges étrend és a demencia kialakulásának kockázata között. Korábban már sok tanulmány foglalkozott ezzel a kérdéssel, de meglehetősen vegyes eredményekre jutottak. A mostani vizsgálat azért számított különlegesnek, mert egyrészt a korábbiakhoz képest nagy elemszámú volt (28025 felnőtt bevonásával készült, akiknek 61%-a nő volt), másrészt a 20 év igen hosszú követési időszaknak számít (a vizsgálatban egyéb betegségek, például rák kialakulásának kockázatát is értékelték). Ráadásul a vizsgálatba bevont személyek a korábbi tanulmányokhoz képest fiatalabbak voltak, és a beléptetés időpontjában még egyiküknél sem állapítottak meg demenciát vagy kognitív funkcióvesztést. A résztvevők minden nap feljegyezték étrendjüket, illetve bizonyos időszakonként kérdőíveket töltöttek ki, és személyes interjúkon is részt vettek.

A több mint 28 ezer résztvevő közül a 20 éves vizsgálati időszak alatt 1943 betegnél diagnosztizáltak demenciát (6,9%). Azokhoz képest, akiknél demencia nem alakult ki, kimutatható volt, hogy a betegek általában idősebbek, alacsonyabb iskolai végzetségűek voltak, és már a vizsgálat megkezdésének időpontjában több szív-érrendszeri kockázati tényezővel és komorbiditással rendelkeztek.

Az eredmények szerint azok körében, akik tartották magukat a hagyományosan egészségesnek tekintett étrendhez, nem volt kisebb a bármilyen okból bekövetkező demencia kockázata az étrend adherenciája alapján, valamint sem az Alzheimer-kór, sem a vaszkuláris okból kialakuló demencia kockázatának tekintetében nem volt különbség. Ugyanez a megfigyelés vonatkozott a módosított mediterrán étrendre is, a kockázat ilyen étrend követése esetén sem bizonyult kisebbnek. A vizsgálat egy 738 személyt tartalmazó alcsoport esetében külön értékelte az étrend és az Alzheimer-kórra utaló patológiás elváltozások (gerincvelői amiloid-béta [Aβ42] koncentráció) közötti esetleges asszociációt, de a kutatók itt sem tudtak kimutatni összefüggést.

A közleményt publikáló Neurology folyóirat szerkesztőségi cikkben foglalkozott a vizsgálat eredményeinek értelmezésével. Véleményük szerint „a tanulmányban vizsgált egyetlen tényezőnek talán nincs a kimutathatósághoz elegendően nagy hatása a kognitív képességek alakulására, ám sokkal inkább feltételezhetjük, hogy ez sok közül csak az egyik faktor, amelyeknek az eredője lesz valóban meghatározó (étrend, rendszeres testmozgás, szív-érrendszeri kockázati tényezők kontrollja, dohányzás mellőzése, alkoholfogyasztás mérséklése stb.) A szerkesztőségi vélemény szerint továbbra is kérdéses, hogy:

  • hogyan lehet kimutatni az étrend kognitív képességek alakulására gyakorolt hatásait?
  • meg lehet-e állapítani, hogy az egészséges étrend alkalmazásával visszafogható-e a demens idős emberek száma, kiterjeszthető-e az egészségben megélt várható élettartam, vagy mindkét hatás egyszerre elérhető-e?

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/982564

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.