hirdetés

Étrend kiegészítők és egészség

Egy újabb meta-analízis szerint mérsékelt annak valószínűsége, hogy az étrend kiegészítők védenék a kardiovaszkuláris rendszert.

hirdetés

Egy randomizált, kontrollált vizsgálatok adatait feldolgozó meta-analízis szerint nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy a legfontosabb 16 féle étrend kiegészítő, vagy a sótlan, illetve a „a rossz zsírban szegény, a jó zsírban gazdag” diéta csökkentené a kardiovaszkuláris (CV) megbetegedések számát, hosszabb életet biztosítva az embernek.

Dr. Safi U. Khan (West Virginia University, Morgantown) és munkatársai júliusban az Annals of Internal Medicine-ben online azt közölték, hogy bár egyes preventív táplálkozási vizsgálatok szerint némi védelem megfigyelhető a CV betegségek ellen, de a „bizonyítékok minősége szuboptimális". Az átnézett 277 randomizált, kontrollált vizsgálatból 9 szisztematikus randomizált, kontrollált vizsgálatban és 4 egyéb vizsgálatban szereplő 16 étrend  kiegészítő hatását elemezték 992.129 személy adatai alapján. Arra a megállapításra jutottak, hogy az A, B6, C, E vitamint tartalmazó multivitaminok , az önmagában szedett D-vitamin, kalcium és vas, a mediterrán étrend, a csökkentett telített zsírsav-bevitel, a fokozott omega-3 alfa linolénsav(ALA)-bevitel, vagy a fokozott omega-6 PUFA-bevitel nem javítja szignifikánsan a CV betegségek kimenetelét. Dr. Khan azt javasolja, hogy „ne szórjuk a pénzt fölöslegesen. Ha javítani akarjuk kardiovaszkuláris állapotunkat, akkor sok természetes táplálékot együnk, mozogjunk, ne dohányozzunk, ne alkoholizáljunk, és kerüljük az ülőmunkát”.

Az alacsony sótartalmú diéta, vagy az omega-3 LC-PUFA, a folsav, a kalcium plusz D-vitamin kiegészítők viszont statisztikailag gyenge, de szignifikáns hatással vannak a CV történésekre illetve a bármely okból bekövetkező halálozásra.

Kiegészítő v. diéta

Vizsgált kérdés

HR (95%CI)

Bizonyíték szintje

Csökkentett sóbevitel

normotenziós egyénekben

Bármely okból történő

halálozás

0.90 (0,85-0,95

Mérsékelt

Csökkentett sóbevitel

hipertóniás egyénekben

CV mortalitás

0,67 (0,46-0,99)

Mérsékelt

 

Omega-3 LC-PUFA

Szívinfarktus

0,92 (0,85-0,95)

Alacsony

Omega-3 LC PUFA

Koronária betegség

0,93 (0,89-0,98)

Alacsony

Folsav

Stroke

0,80 (0,67-0,96)0

Alacsony

Ca plusz D-vitamin

Stroke

1,17 (1,05-1,30)

Mérsékelt

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Amitabh C. Pandey és Dr. Eric J. Topol (Scripps Research and Scripps Clinic La Jolla, Kalifornia) „igen ambíciózus meta-analízisnek” nevezik a közleményt. A szerzők elsődleges következtetése, mely szerint „az alacsony sótartalmú diéta csökkentheti a bármely okból bekövetkező halálozást normotenziós egyénekben és – bár kisebb bizonyossággal – de az omega-3 zsírsav és folát kiegészítés kedvezően hat a szívrohamokra és stroke-ra, ellentétben áll az előzetes vizsgálatok eredményeivel, melyek ugyanezen kiegészítéseknek semmilyen hatását nem tudták igazolni.”

 A kommentátorok szerint a világ különböző tájain eltérő módon és mértékben , de dúsítják az élelmiszereket kalciummal, D-vitaminnal és foláttal ,ami torzíthatja az adatokat. A táplálkozási vizsgálatok további korlátja, hogy rendszerint a résztvevők beszámolóin alapulnak, "ezért ez a legújabb tanulmány sem oldja fel az étrend kiegészítők hasznával kapcsolatos bizonytalanságunkat. Így igen nehéz bármely étrend kiegészítőről, vagy diétáról pontos véleményt alkotni, illetve azokat a táplálkozási ajánlásokban szerepeltetni”.

 

Források:

1. Medscape Medical News

2Annals of  Internal Medicine 

3. Annals of  Internal Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.