hirdetés

Étvágycsökkentő agystimuláció

A koponyacsonton át az agyba vezetett gyenge elektromos áram jelentősen csökkentette a túlsúlyos tesztszemélyek étvágyát egy dupla vak kísérlet során. 

hirdetés

A tDCS (transcranial direct current stimulation) egy viszonylag új eljárás, mely azon alapul, hogy az egyenáram rövid idejű alkalmazása befolyásolni tudja az agyi  neuronok aktivitását. Mari Gluck, az amerikai Nemzeti Diabétesz, Emésztési- és Vesebetegségek Intézetének munkatársa az eljárást egy phoenix-i laboratóriumban tesztelte.

Az Obesity c. lapban megjelent kettős vak vizsgálatban 9 egészséges, elhízott - átlagosan 94 kg testsúlyú – felnőtt nyolc napon át napi kétszer kereste fel az intézet anyagcserelaborját. A testsúlyuk stabilizálása érdekében öt napon keresztül minden látogatásuk során kiegyensúlyozott étrendet kaptak.

A következő három napon 40 perccel a reggeli előtt két elektródát erősítettek a résztvevők fejbőrére. Az egyik elektródát a bal oldali dorzolaterális prefrontális kéreg fölé helyezték, ahol a végrehajtó funkciók, vagyis az akaratlagos döntésekért felelős terület található. A másik elektródát egy tetszőleges helyre rögzítették.

Négy személynél alkalmaztak tDCS-t, amely során 2 milliamperes egyenáramot vezettek az agyba. Az első látogatás alkalmával a katódokat, a második látogatáskor az anódokat helyezték a célterület fölé. A másik öt személynél anélkül, hogy a kutatók ezt tudták volna, csak áram nélküli színlelt kezelés folyt.

Gluck és kollégái azt állapították meg, hogy csak az anódos egyenáramú kezelés fejtett ki hatást. Ez megfelel a neurofiziológusok előrejelzésének, ami szerint az anódos stimuláció fokozza az idegsejtek érzékenységét, ezzel szemben a katódos stimuláció csökkenti azt.

Az önkéntesek ott tartózkodásuk utolsó három napján tetszés szerint választhattak a kihelyezett automatákból, a kezelés hatására azonban az aktív tDCS-vel ellátottak 700 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint azok, akiknél ki volt kapcsolva a tDCS. Ez a különbség statisztikailag jelentős. A résztvevők testsúlya a három nap alatt átlagosan 0,8 fonttal csökkent, ebben azonban nem mutatkozott számottevő különbség.

Az eredmények azt mutatják, hogy a bal oldali dorzolaterális prefrontális kéreg befolyásolja a táplálékfelvételt, és ezáltal az elhízást is. Azt, hogy vajon ezzel a kezeléssel hosszútávon elérhető-e egy klinikailag releváns súlycsökkenés, további tanulmányokkal kell még vizsgálni.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.