hirdetés

Felmelegedés és öngyilkosságok

Egy új kutatás szerint az egyre emelkedő hőmérséklet áttételesen az öngyilkosságok számának jelentős növekedéséhez vezethet.

hirdetés

Az éghajlat nagy mértékben  befolyásolja az ember egészségét, a vektorok által közvetített betegségektől a szívmegállásig. Valószínűleg összefüggés van az éghajlat és a mentális állapot között is, aminek számszerű mérésére nagyon nehéz konkrétumokat találni, de az egyik lehetőség az öngyilkosságok arányának mérése.

Bár hazánkban az öngyilkosság örvendetesen csökken, a KSH adatai szerint 1987-ban 4782 fő, 2010-ben 2492 fő, 2012-ben 2350 fő követett el öngyilkosságot, világszerte azonban többen dobják el önként az életüket, mint ahányan az emberölés, vagy háborús konfliktusok áldozataivá válnak:  a WHO adatai szerint évente kb. 1 millió ember lesz öngyilkos a világban.

A régebbi vizsgálatok már rámutattak a felmelegedés és a konfliktusok valamint az erőszak összefüggésére, egy 2015-ben megjelent tanulmány pedig 1 fok Celsius átlagos külső hőmérsékletemelkedés mellett 0,7%-kal emelkedett öngyilkossággal összefüggő hospitalizációt írt le Új-Zélandon, de a felmelegedés és az öngyilkosság között nem minden vizsgálat talált kapcsolatot.

A Nature Climate Change c. lap 2018. júliusi számában megjelent cikk szerzői már korábban megfigyelték, hogy az öngyilkosságok száma a tizenkilencedik században szezonális ingadozást mutatott (típusosan egy kora nyári „csúccsal”). Kérdés volt, hogy a hőmérséklet, illetve az azzal járó meteorológiai tényezők (pl. világos órák száma) vagy egyéb pl. szocio-ökonómiai faktorok állnak-e a számok mögött. Összehasonlították számos amerikai és mexikói közigazgatási terület öngyilkossági adatait és az egyes évtizedek hőmérsékleti adatait. Részletesen elemezték sok millió Twitter bejegyzés szövegét abból a célból, hogy megtudják, az adott hőmérséklet hogyan befolyásolta a mentális állapotot, és azt találták, hogy magasabb hőmérsékletnél gyakoribbak voltak a tweet-ek szövegében az „öngyilkosság”, a „magányos”, a „csapdába esett” kifejezések. Adataik arra utaltak, hogy az átlag hőmérséklet egyetlen Celsius fokos emelkedése az USA-ban 1%-kal, Mexikóban 2%-kal emelte az öngyilkosságok számát. A tendencia nem csökken az idő múlásával, tehát az egyre melegedő éghajlat mellett az öngyilkosságok számának növekedésével kell számolni, ami évente sok ezer „addicionális” halált jelent az USA-ban és Mexikóban. A hatás bizonyíthatóan egy biológiai válasz, de nem lehet elvetni azt az elméletet sem, hogy a hőmérséklet-változások befolyásolják az öngyilkosságok szociális vonatkozásait. Dr. Sam Heft-Neal (Stanford University, Kalifornia) szerint „az öngyilkosság világszerte a halálozás egyik vezető oka, az öngyilkosságok száma az USA-ban és az egyéb jómódú országokban egyre emelkedik, ezért az okok megértése fontos népegészségügyi feladat.”

Dr. Joseph H. Baskin pszichiáter (Cleveland Clinic Foundation, Ohio) szerint „számtalan tényezőtől függ az öngyilkossági hajlandóság” (egyéni hajlam, lelki, gazdasági, szociális helyzet). A referált tanulmány szerzői kimutatták, hogy az éghajlat melegedése nem közvetlenül emeli az öngyilkossági hajlamot, hanem az egyén önpusztításhoz vezető helyzetének befolyásolásán keresztül fokozza az öngyilkos viselkedés kockázatát. t. Nagyon nehéz megmondani, hogy a külső hőmérséklet hogyan befolyásolja a test termális szabályozását,illetve az agy emocionális szabályozását. Az kétségtelen, hogy magasabb hőmérsékleten nehezebb az élethelyzetek megoldása, a kognitív funkciók romlanak, a viselkedés kevésbé lesz ésszerű. „A melegebb hőmérséklet az öngyilkosságnak nem az egyetlen és nem is a legfontosabb kockázati faktora, de a felmelegedés meglepően komoly befolyással van az öngyilkosságok kockázatára." A jövőben várható felmelegedés hatására emelkedhet az öngyilkosságok aránya, de figyelembe kell venni az egyéb befolyásoló tényezők, pl. a munkanélküliség vagy a recesszió hatásait is.

 

Forrás:

1. Nature Climate Change

2. Psychology, Health & Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.