hirdetés

Fény derült a méhnyakrák eredetére sejtszinten

Sikerült azonosítani a méhnyak azon sejtjeit, melyek felelősek a humán papillómavírussal (HPV) összefüggő méhnyakrákok kialakulásáért – hozták nyilvánosságra a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban.

hirdetés

A korszakalkotó felfedezés az Institute of Medical Biology (IMB), a szingapúri Genom Institute (GIS) és a bostoni Birgham and Women’s Hospital (BHW) együttműködésének eredménye.

Ezen túlmenően a kutatók azt is megállapították, hogy az eltávolítást követően a sejtek nem képesek regenerálódni. E megállapítás jelentős segítséget fog nyújtani a mégnyakrák kórismézése, megelőzése és kezelése során.

A vizsgálat helyszínéül szolgáló Szingapúrban a méhnyakrák a hetedik helyen áll a nők körében előforduló rosszindulatú daganatok gyakorisági sorában, ami azt jelenti, hogy évente körülbelül 200 új esetre derül fény. HPV-fertőzés kapcsán az átlagosnál nagyobb a méhnyakrák előfordulásának esélye, mivel a vírus jelenlétében cervicalis intraepithelialis neoplasia (CIN) alakulhat ki. A CIN egy rákelőző állapot, mely kezelés nélkül potenciálisan invazív méhnyakrákba mehet át.

Dr. Christopher P. Crum, a BWH patológiai intézetének nőgyógyászati és perinatológiai patológiával foglalkozó igazgatója szerint: „Évtizedek óta tisztázatlan rejtély volt, hogy a HPV okozta méhnyakrákok miért csak a cervix egy jól körülhatárolható régiójában, a laphám és a hengerhám határán, a squamocolumnaris junkcióban alakulnak ki, noha a vírus az egész genitális traktusban jelen van. A most felfedezett sejtek megoldják ezt a misztikus kérdést, és az új ismeretek igen jelentős hatást gyakorolnak a méhnyakrák korai karcinogenezisével kapcsolatos állatkísérletes modellek megtervezésétől a klinikai alkalmazásokig sok mindenre.”

A méhnyak squamocolumnaris átmenetében elhelyezkedő sejtek olyan biomarkereket expresszálnak, melyek a HPV-fertőzéshez társukó invazív méhnyakrákok minden formájában megtalálhatók. A kutatók szerint az e sejtek által termelt biomarkerek módot nyújthanak arra, hogy elkülöníthessük egymástól a potenciálisan veszélyes praecancerosus elváltozásokat és a benigus léziókat.

„ Vizsgálatunk arra is rávilágított, hogy e speciális sejtpopuláció a conisatiós biopsziát követően nem képes a regenerációra, nem jelenik meg ismét. E megállapítás újabb adalékokkal szolgál annak magyarázatához, hogy a kimetszéses terápiát követően miért olyan ritka az új HPV-fertőzés a méhnyak területén, és egyben felveti azt a lehetőséget, hogy e sejtek fiatal nőknél történő megelőző célzatú eltávolítása alkalmas lehet a méhnyakrák kockázatának csökkentésére” − mondja dr. Wa Xian, az IMB vezető kutatója.

A mostani eredmények megerősítik a kutatócsoport korábbi vizsgálatainak adatait, melyek azt jelezték, hogy a nyelőcső és gyomor átmenetében lévő sejtek kis csoportja kapcsolatba hozható a nyelőcsőrák rákelőző állapotának, a Barrett-oesophagusnak a kialakulásával. A kutatók most először mutatták ki, hogy egyes rosszindulatú daganatok olyan egyedi sajátosságú sejtekből indulnak ki, melyek különböznek a környezetükben lévő egyéb sejtektől.

Dr. Frank McKeon, a GIS rangidős vezető kutatója így kommentálja eredményeiket: „A nyelőcsőrákkal kapcsolatos korábbi kutatásaink megteremtették a „preventív terápia” lehetőségét, melynek során egy adott kis sejtcsoport kiirtásával elimináljuk az adott betegséget. A méhnyakrákkal kapcsolatos mostani vizsgálatunk megerősítéssel szolgált erre a felvetésre, és lehetőséget teremtett a korai intervencióra olyan rosszindulatú tumorok esetében, melyek éppen ezekből a szokatlan, diszkrét sejtcsoprotokból indulnak ki.”

„Vizsgálatunk ismét csak azt húzza alá, hogy olyan terápiákat kell kialakítanunk, melyek specifikusan a malignus daganatok mögött álló eme sejteket veszik célba. A mostani eredmények meggyőző példaként szolgálnak arra, hogy a fejlett patológiai módszerek a modern molekuláris genetikai ismeretekkel ötvözve alapvetően fontos információkhoz juttathatnak bennünket még az olyan sokat tanulmányozott betegségek esetében is, mint amilyen például a méhnyakrák” – teszi hozzá Brigitte Lane professzor, az IMB igazgatója.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.