hirdetés

Fényérzékeny eritémás bőrkiütés

A 41 éves férfi fájdalmas, eritémás, erózióval kísért, hámló bőrkiütés miatt fordult orvoshoz. Az elváltozás szimmetrikusan oszlott meg a napfénynek kitett bőrfelületeken, érintve az arcot, nyakat, a kéz- és lábfejeket, valamint a hátat (1. és 2. ábra). A bőrkiütéshez a gyakori, laza székürítés társult, a pana­szok néhány hónappal korábban kezdődtek.

hirdetés

A neuropszichiátriai vizsgálat a rövid távú memória zavarára, beszédprob­lémákra és a mindennapi tevékenységek kivitelezésének nehézségeire világí­tott rá. A kórelőzmény tartósan fennálló alkoholbetegséget igazolt. A beteg nem szedett rendszeresen gyógyszereket, és a laboratóriumi vizsgálatok nem jeleztek eltérést.

Kérdés

A kórelőzmény és a fizikális vizsgálat alapján melyik a legvalószínűbb diag­nózis az alábbiak közül?
a. Atópiás dermatitisz
b. Pellagra
c. Fotoszenzitív gyógyszerreakció
d. Porphyria cutanea tarda
e. Szisztémás lupus erythematosus

Megbeszélés

A helyes válasz: pel­lagra (b). A súlyos niacinhiány késői stádiumára jellemző pellagra a gyo­mor-bél traktust, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Az állapot klasszi­kus formája a három D-vel jellemez­hető: diaré, dermatitisz és demencia. (1) Bár a betegség pontos incidenciáját nem ismerjük, viszonylag ritka kór­állapotról van szó, mely a kockáza­ti csoportokban fordul elő, tipikusan felnőtt korban.

A primer pellagra oka a niacin és/vagy triptofán elégtelen bevite­le. (1,2) A betegség szekunder formá­ja akkor alakul ki, ha más ok foly­tán zavart szenved a szervezetben a niacin felszívódása. Ilyen ok lehet tartósan fennálló hasmenés, króni­kus alkoholbetegség, idült vastag­bélgyulladás, májcirrózis, a tápcsa­tornát érintő tuberkulózis, malignus karcinoid tumor, Hartnup-betegség és HIV-fertőzés. Esetenként bizo­nyos gyógyszerek (pl. izoniacid, pirazinamid, fluorouracil, fenitoin, azatioprin) szedése is okozhat pel­lagrát. (1,2)

összefoglaló táblázat

A betegség első jele anorexia, há­nyás, hasi fájdalom, híg vizes has­menés, fényérzékenység, fáradtság­érzés, ingerlékenység és általános gyengeségérzés lehet. Korai stádiumban a pellagra összetéveszthető a napégés okozta bőrpírral és hó­lyagképződéssel (nedves pellagra). (2) Az állapot súlyosbodásával szimmet­rikusan elhelyezkedő, rézvörös vagy mahagóni árnyalatú, hámló bőrki­ütések jelennek meg. (1,2) Tipikus loka­lizációnak számít a nyak bőre (Casal-nyaklánc), valamint a kéz és az alkar feszítő felszíne. Gyakori tünet az orrnyergen kialakuló tompa eritéma a follikuluszok nyílásán megfigyel­hető finom, sárgás hámlással. (1) A be­tegség súlyosbodásával egyre inkább szembetűnnek a neuropszichiátriai manifesztációk, köztük a depresszió, a fénykerülés, az aszténia és a memó­riazavar.

Kezelés nélkül a pellagra klinikai tünetekkel is kísért pszichózishoz és akár halálhoz is vezethet. (1) A kórisme helyességét a jellegzetes klinikai ké­pen túl az bizonyítja, hogy a szájon át alkalmazott niacinpótlás gyors ja­vuláshoz vezet. Bőrbiopszia is segít­heti a diagnózis felállítását, ez azon­ban nem specifikus. (1,2)

Az atópiás dermatitisz gyakran más atópiás betegséggel együtt je­lentkezik, pl. asthma bronchiale, al­lergiás kötőhártya-gyulladás vagy szénanátha kíséretében. A betegség krónikus lefolyású, és időről idő­re kiújulhat. Felnőtteknél a hevesen viszkető ekcémás bőrkiütések első­sorban a hajlító felszíneket és a kezet érintik, kifejezett bőrszárazsággal társulnak. (1,2)

A fotoszenzitív gyógyszerreakció eseteiben a kórelőzményben gyógy­szerhasználat szerepel. A bőrkiüté­sek változatos morfológiájúak (pl. makulózus, papulózus, lichenoid, vezikulobullózus) lehetnek, és álta­lában a napfénynek kitett bőrfelszí­neken jelennek meg. A bőrelváltozá­sokat nem kísérik szisztémás tünetek (pl. hasmenés, neuropszichiátriai tü­netek). (1)

A porphyria cutanea tarda rend­szerint fényérzékenységgel jár, mely­nek következtében a napfénynek ki­tett bőrterületeken hólyagképződés és eróziók figyelhetők meg. Az elváltozások lassan gyógyulnak, hegese­dést, apró keratintartalmú cisztákat (milia) és pigmentációs zavarokat hagynak hátra. Emellett előfor­dulhat a vizelet sötét elszíneződése (Wood-lámpa alatt rózsaszín vagy vörös fluoreszcencia), hipertrichózis és szklerodermára emlékeztető bőr­megvastagodás. (1,4)

A szisztémás lupus erythematosus az esetek többségében jellegzetes pil­langó alakú, maláriaszerű bőrkiütés­sel, diszkoid bőrelváltozásokkal, fáj­dalmatlan szájüregi fekélyekkel és alopéciával jár. A betegséghez súlyos váz-izom rendszeri, vese-, vérkép­zőszervi, szív-ér rendszeri, légúti és központi idegrendszeri eltérések is társulhatnak. (1,5)

Nyilatkozat. A szerzők nem jeleztek érdekütközést.

PHOTOSENSITIVE ERYTHEMATOUS SKIN RASH • VOL 88 / NO 11 / DECEMBER 1, 2013 / AMERICAN FAMILY PHYSICIAN

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Különlenyomatot a szerzők nem küldenek

Irodalom:
1.
James WD, Berger TG, Andrews GC. Andrews’ Diseases of the Skin: Clinical Dermatology. 11th ed. Saunders, Philadelphia, 2011
2. Nogueira A, Duarte AF, Magina S, Azevedo F. Pellagra associated with esophageal carcinoma and alcoholism. Dermatol Online J 2009;15(5):8
3. Correale CE, Walker C, Murphy L, Craig TJ. Atopic dermatitis: a review of diagnosis and treatment. Am Fam Physician 1999;60(4):1191– 1198
4. Ghosh SK, Bandyopadhyay D, Chatterjee G, Ghosh AP. Porphyria cutanea tarda. J Assoc Physicians India 2008;56:441
5. Gill JM, Quisel AM, Rocca PV, Walters DT. Diagnosis of systemic lupus erythematosus. Am Fam Physician 2003;68(11):2179–2186

Sudip K. Ghosh, MD, DNB
a szerző cikkei

Sharmila Sarkar, MD
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.