hirdetés

Fiatal felnőttek NSAID szedésének veszélye

Egy új kutatás szerint a vesebetegségek kialakulásának kockázata a nem szteroid gyulladáscsökkentőket rendszeresen fogyasztó aktív fiatalokban és középkorúakban is magas.

hirdetés

A katonákon végzett retrospektív analízis szerint az akut vesekárosodás (AKI, acute kidney injury) és a krónikus vesebetegség (CKD, chronic kidney disease) kockázata 20%-kal magasabb azoknál, akik nagy dózisban szedtek NSAID-okat. A tanulmányban a kutatók megállapították, hogy bár az összefüggés mérsékelt, de statisztikailag szignifikáns, ezért az NSAID-k magasabb adagjainak előnyeiről és hátrányairól fel kell világosítani a fiatal felnőtt betegeket is, és ezen korosztály részére alternatív fájdalomcsillapítókat is kellene keresni. A szerzők leírják, hogy „a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és a vesekárosodás összefüggéseit kutató epidemiológiai vizsgálatok rendszerint idős, krónikus és veszélyes veseproblémákban szenvedő embereken történtek, és viszonylag kevés figyelem irányult a NSAID-ok fiatal, egészséges egyénekre gyakorolt káros mellékhatásaira.” Dr. Alan Nelson (Stanford University, California) és munkatársai a JAMA Network Open-ben online megjelent közleményükben az USA hadseregében szolgálók vizsgálatának eredményeit közölték. Választásuk azért esett a katonákra, mert közismert, hogy a seregben az NSAID-k használata mindennaposnak számít. Ráadásul a seregben szolgálók rendszeresen állóképességi gyakorlatokat végeznek, márpedig a kimerítő gyakorlatok csökkentik a vesék vérátáramlását, és emiatt az erőteljes edzést folytató NSAID-használóknál nő a vesekárosodás kockázata.

A retrospektív vizsgálatban a 2011 és 2014 közötti időszakból gyűjtötték össze 764.228 szolgálatban lévő amerikai katona adatait. A résztvevők 86%-ban férfiak voltak, átlagos életkoruk 28,6 év volt. A megfigyelési idő során 1.630.694 NSAID-receptet állítottak ki számukra, leggyakrabban (72,4%) ibuprofent és naproxent írtak fel. Az ibuprofen receptek 78,3%-án a 800 mg-os kiszerelés szerepelt, 88,4%-ban naponta 3, vagy több javasolt adagban. Ehhez hasonlóan csaknem az összes naproxen recepten (95,7%-ban) a gyógyszer legalább 500 mg-os, vagy nagyobb dózisban került felírásra, 93,8%-ban legalább napi kétszeri adagolási javaslattal. A katonák 66%-ának részére a vizsgálatot megelőző 6 hónapban egyáltalán nem írtak fel NSAID-ot, viszont közel 18%-uk havonta 1-7 alkalommal meghatározott napi dózist (DDD, defined daily dose) kapott, és 16%-uk havonta több mint 7 napon át szedte a felírt szert.

Az értékelhető adatok szerint 763.752 személynél 2356 (0,3%) esetben lehetett AKI eseményt, míg a 763.654 személynél 1634 (0,2%) esetben lehetett CKD eseményt kimutatni. Viszont jelentős különbségek voltak kiinduláskor az NSAID-t szedők és a nem szedők között, pl. a katonanők 12,5%-a egyáltalán nem szedett NSAID-t, míg a 18,3%-a a legmagasabb adagokat kapta. Az obesitas, a diabeteses anamnézis, a magas vérnyomás megléte kétszer gyakoribb volt a magas dózisokat szedők között. Az afro-amerikai résztvevők is jóval többen szedtek magas adagban NSAID-okat. Igazított regressziós modell segítségével kimutatták, hogy a havonta 7 DDD-t, vagy ennél is nagyobb adagot szedőknél egyaránt 20%-kal magasabb volt a veseproblémák kialakulásának kockázata: AKI esetén: HR 1,2 (95%CI 1,1-1,4), CKD esetén: HR 1,2 (95%CI 1,0-1,3). Kockázatszámítások után a következő eredményeket kapták: a legmagasabb NSAID expozíció esetén 100.000 személyenként 17,6 extra AKI és 30,0 extra CKD kialakulása várható (az átlagoson felül). „Ezek az esetek tehát mind megelőzhetők lennének” – jegyezték meg a kutatók. A magas dózisú NSAID-okhoz társuló akut és krónikus vesekárosodás kockázatát az egyéb betegségek (obesitas, túlsúly, diabetes, hipertónia) lényegesen növelik, közülük a hipertóniás betegek NSAID használatának van jelentős kockázata. Magas dózisú NSAID szedéskor a férfiaknál, az afro-amerikaiaknál, és a latin ajkú etnikumhoz tartozóknál magasabb az AKI és CKD kockázata az átlaghoz képest. Az életkor szintén befolyásoló tényező: a 22 évesnél idősebbeknél magasabb a kockázat a fiatalabbakhoz képest, míg az idősebbek sokkal veszélyeztetettebbek, a 42-49 éveseknél ötször gyakoribb a CKD kialakulásának kockázata (igazított HR: 5,0, 95%CI 3,5-7,1), míg 50 fölött már 7,1-szeres a CKD kockázat (95%CI 4,8-10,4).

Ugyanakkor a kutatók megjegyezték, hogy csak a magas (havonta legalább 7 DDD, vagy több) dózisú NSAID szedőknél emelkedett a kockázat, alacsony dózisoknál a kockázat növekedés nem szignifikánsan, ezért az alacsonyabb dózisok javasoltak. Az akut és krónikus vesekárosodás lehetőségét emelő , elkerülhető faktorokat (obesitas, túlsúly, magas vérnyomás) pedig kezelni kell.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Network Open

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.