hirdetés

Fiatal nők PAP-tesztjének fontossága

Sok fiatal nő szégyenlősségből nem megy el hüvelycitológiai vizsgálatra, holott ezzel felfedezhető lenne a méhnyakrák.

hirdetés

A fiatal nők több mint egyharmada zavarba jön, ha idegenek előtt kell levetkőznie, és az Egyesült Királyság jótékonysági szervezete szerint ezért nem megy el hüvelycitológiai vizsgálatra („Pap tesztre”).

Az Egyesült Királyságban élő 25 és 64 év közötti asszonyok egynegyede a behívások ellenére sem megy el citológiai vizsgálatra. A 25 és 29 éves korúak egyharmada nem veszi igénybe a vizsgálatot, sőt, az ország egyes területein az hölgyek fele sem jelenik mega behívásra.

Egy Angliában jól ismert karitatív szervezet, a Jo’s Cervical Cancer Fund ezért egy felmérést keretében 2017 fiatal (25 és 35 közötti) nőt kérdeztek meg a távolmaradás okáról. A megkérdezettek 35%-a azt válaszolta, hogy szégyellik a testüket, ezért nem vetkőznek le idegenek előtt. A vizsgálaton soha meg nem jelentek 50%-a hivatkozott szemérmességre.         A távolmaradás okaként leggyakrabban a szeméremtest felfedésétől való viszolygást, illetve a szeméremtest kellemetlen illatát jelölték meg. Egyharmaduk a bikinivonal epilálással történő kialakításáig nem kíván a citológiai vizsgálatra elmenni. Összehasonlításul: a megkérdezettek 16%-a szívesebben hagyja ki a citológiai mintavételt, mint az edzőtermi sportolást, tehát sokan a szégyenlősségük miatt kockáztatják az életüket.

A Jo’ Cervical Cancer Trust ügyvezetője, Robert Music a következőképpen fogalmazott ebben a kérdésben: „A méhnyakrákok 75%-át meg lehet előzni a hüvelycitológiai vizsgálattal, ezért nehezen érthető, hogy a leginkább veszélyeztetett korban lévő fiatal nők miért nem veszik tudomásul ennek az egyszerű vizsgálatnak a fontosságát”.

Bár a méhnyakrák az Egyesült Királyságban a női daganatos megbetegedések sorában a 13., a 35 év alatti nők esetén vezeti a listát. A felmérés szerint a 25 és 35 év közötti nők 61%-a nincs tisztában azzal, hogy a betegség szempontjából legveszélyeztetettebb korukat élik.

Egy esetet mutatnak be: a 29 éves korban lévő Lindsay most ment először citológiára, és méhnyakrákot találtak nála. Elmondása szerint azért nem jelent meg eddig egyetlen esetben sem, mert nagyon elfoglalt volt a kisbabájával, ráadásul dolgozott, és nem is akart levetkőzni egy idegen előtt. „Nem is tudom elmondani, hogy a daganatos betegségem miatt milyen megrázó beavatkozásokon mentem keresztül. A teljes méhemet el kellett távolítani, és még ma is szenvedek az egyéb kezelések mellékhatásai miatt”.

Újra és újra fel kellene hívni a fiatal nők figyelmét a rendszeres hüvelycitológiai vizsgálat fontosságára. 

 

Forrás: Medscape Medical News

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.