hirdetés

Fizikai aktivitás és az özvegység

A fizikai aktivitás nem csak egészségmegőrző és javító hatása révén segíti az özvegység viszontagságainak elviselését.

hirdetés

A nők a hosszabb élettartamuk folytán gyakrabban maradnak egyedül ennek szociális, mentális és fizikai hátrányaival.  A z irodalom ennek a hátránynak a tompításával keveset foglalkozik, ezért megkísérelték a fizikai aktivitás egészséget javító hatásának vizsgálatát az özvegységben. Taiwanon 446 ezer felnőttet, köztük 233 ezer nőt, akik az 1994-ben elkezdett orvosi szűrőprogram sikeres résztvevői, 2008-ig követtek. Részletes egészség-anamnézis és részletes laborvizsgálatok állnak rendelkezésre. Az özvegyek száma az idővel egyre nőtt, hatvanöt év felett minden második nő özvegy. Ők fizikailag és szellemileg kevésbé aktívak, kövérebbek, dohányoznak, többet isznak, alvászavaraik vannak, depresszió miatt gyógyszereket, pszichoaktiv szereket szednek, gyakoribb az öngyilkosság a körükben. Akik a tanulmány keretében fizikailag aktívabbá váltak, a megözvegyüléssel 18%kal megnőtt halálozási esélyt nemcsak ellensúlyozták, de még 4 életévet nyertek a házas de fizikailag inaktív nőkkel szemben is. Ami még fontosabb: energizálódott a mentális állapotuk, javult az alvásuk mértéke és mennyisége, csökkent a depressziójuk és a pszichoaktiv szerek szedése, javult a szociális helyzetük.

Az özvegyek száma, anyagilag és szociálisan hátrányosan stigmatizált csoportja gyorsan nő. A kedvezőtlen helyzetük javításában egyik fontos lehetőség a társas környezetben végzett rendszeres fizikai aktivitás, amely segít a szociális hátrány áthidalásában és az egészség fejlesztésében.

 

Forrás: Medicine

Dr. A. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.