hirdetés

Fókuszált ultrahanggal növelhető a daganatba juttatott gyógyszer dózisa

Májdaganat termoszenzitív liposzómális doxorubicin kezelése fókuszált ultrahang melegítéssel részleges remissziót eredményezett a gyógyíthatatlan betegekben.

hirdetés

A szisztémás rákellenes kezelések egyik kihívása az, hogy a gyógyszernek megfelelő (és a maximálisan tolerálhatónál kisebb) terápiás dózisban el kell érnie a daganatot anélkül, hogy toxikus hatást idézne elő a nem rákos szövetekben. Ezt a célt számos technikai eszközzel próbálják elérni: mágneses mezővel, lézerrel, rádió-frekvenciával, mikrohullámú technikával, és nem utolsó sorban fókuszált ultrahang (FUS) segítségével.

Brit kutatók a fókuszált ultrahangos TARDOX kódnevű fázis I. vizsgálatot 10 gyógyíthatatlan primér (vagy metasztatikus), progrediáló (vagy kemoterápiára stabilizálódott) májdaganatos betegen végezték 2015 és 2017 között, az eredményeket a Lancet Oncology 2018. július 9.-i számában közölték online.

A vizsgálat jelentőségét az adja, hogy először sikerült igazolni, hogy a FUS segítségével a test mélyén elhelyezkedő gócot is el lehet érni és célzottan lehet kemoterápiával kezelni. Az alkalmazott kemoterapeutikum önmagában, még liposzómális kiszerelésben sem elégséges a daganatos sejtek kiirtásához, azonban e vizsgálat igazolta, hogy a termoszenzitív liposzómákba burkolt doxorubicin lokális koncentrációja a fókuszált ultrahang segítségével az ismert citotoxikus szint fölé emelhető.

A FUS készülék egy javított változat, melyet tumor-ablációra szoktak használni. A beteg az eljárás alatt gázmentes vízben fekszik, az ultrahang és a bőr közötti vezetés ilyenkor igen jó. A beavatkozás során a betegeket altatták, légzésüket a máj elmozdulásának elkerülésére kontrollálták. A lézióba hajlékony tűt vezettek az ismételt biopsziák elvégzéséhez, valamint a hőmérséklet mérésére. A betegek könyökvénájába Lyso-termoszenzitív liposzómális doxorubicint adtak 30 perces infúzióban, 50 mg/m² dózisban. A beadás után az érintett májban lévő gócot mintegy 5x5x5 cm-es volumenben fókuszált ultrahang segítségével 39,5 - 43,0 C° melegítették fel. A hőmérséklet emelkedésével egyre több liposzóma eresztette ki tartalmát a tumoros környezetbe. 20-70 perc múlva a melegítést befejezték, a beteget „hagyták lehűlni”, és ismét biopsziát végeztek.

Az átlagos követési idő 29,5 nap volt. Az anesztézia 214-369 percig tartott, a FUS-t 50-140 watt között használták. A liposzómális kemoterápia plusz FUS kezelés során a szövetminta doxorubicin koncentrációja 8,56 µg/g volt, ami a 3,7-szerese annak, amit a liposzómális kezelés az ultrahangos melegítés nélkül elért. A kezeléssel kapcsolatos halálozás nem fordult elő. 5 betegnél grade 4 neutropenia alakult ki, mely kezelés nélkül elmúlt. Egy beteg mérsékelten zavarttá vált, őt tovább kellett a kórházban tartani. Kettő és négy héttel a kezelések után CT-t, MRI-t és PET/CT-t végeztek 9 betegnél. Összehasonlították a kemoterápiát plusz FUS-t kapott léziók és az egyedüli kemoterápiát kapott léziók állapotát, a termosztenzitív liposzómális kemoterápiával plusz FUS-al együtt kezelt lézióknál mindenütt részleges remisszió volt látható az egyedül kemoterápiával kezeltekhez képest.

A kutatók maguk is kitértek vizsgálatuk korlátaira: pl. a biopsziát a csak daganat egy részéből lehetett venni, nem az egész daganatból, ilyen módon a teljes intratumorális gyógyszerkoncentráció csak becslésen alapult. A rendelkezésre álló ultrahangos készülékek nagyobb méretű daganatok kezelésére lennének alkalmasak. Egyébként is igen nehéz a daganatokban egyenletes hőmérsékletet biztosítani, és a hipertermiás beavatkozás optimális hossza is kérdéses, bár a hosszabb hipertermia több gyógyszer kibocsájtását biztosítaná, de nem károsító hatása még állatkísérletekből sem ismert.

Jelenleg leginkább a hőre érzékeny liposzómába zárt doxorubicinnel történnek vizsgálatok, a többi gyógyszerrel történő ilyen próbálkozások kudarcot vallottak. 

Dr. Dieter Haemmerich (Medical University of South Carolina, Charleston) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben azt írta, hogy „ez egy elegáns, célzott gyógyszerbeviteli módszer klinikai alkalmazásának első fontos lépése. Először bizonyítja emberben, hogy milyen módon növelhető a gyógyszer bevitele melegítés segítségével.” Egyébként az doxorubicin alig lenne hatásos májdaganatban.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The Lancet Oncology

3. The Lancet Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.