hirdetés

Fókuszált ultrahangos kezelések depresszióban

A rezisztens bipoláris depresszió kezelésében az elektrokonvulzív és a gyógyszeres terápia kevéssé tartós hatása okán folyamatosan kutatják az újabb kezelési lehetőségeket.

hirdetés

A rezisztens bipoláris depresszió kezelésében az elektrokonvulzív terápia (ECT) lényegesen hatásosabbnak bizonyult az algoritmuson alapuló gyógyszeres kezeléseknél (Schoeyen). Mindamellett mindkét esetben csak „szerény” mértékű remisszióról volt szó, a kezelések után 6-9 héttel a betegek felénél relapszus következik be, ezért van szükség újabb és újabb kezelési megoldások kutatására - jelentette ki Dr. Helle K Schoeyen (Division of Psychiatry, Stavanger University Hospital, Norvégia). Az American Journal of Psychiatry-ban 2015 januárjában megjelent vizsgálatukban elsőként hasonlították össze a bipoláris depresszió kezelését célzó gyógyszeres beavatkozásokat és az ECT-t. A vizsgálatba besorolt 73 betegnél a depresszió mértékét jelző Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS) eredetileg 25, vagy magasabb volt. 6 hetes kezelés után az ECT csoportban 6,6 ponttal erősebben csökkent a MADRS (95%CI2,5-10,6, p=0 002), mint a gyógyszerrel kezeltek csoportjában. Kétszer több választ láttak az ECT csoportban (73,9% vs 35,0%, p=0,01), de a remissziók aránya kb. megegyezett (34,8% vs 30,0%, p=0,74).

Egy 2015. július 21.-én a Journal of Clinical Psychiatry-ban megjelent közleményben pedig azt írják, hogy súlyos depresszióban a rövid pulzáló ECT-t kell alkalmazni, ha sürgősen akarunk hatást elérni, de az ellenkezője lehet igaz, ha nem alapvetően sürgős a klinikai válasz elérése. A 689 beteget magába foglaló hat klinikai vizsgálat adatait feldolgozva a Dr. Colleen Loo (Wesley Hospital, Sydney) vezette kutatók úgy találták, hogy a rövid pulzáló RUL (right unilateral) ECT szignifikánsan hatásosabb a depresszió kezelésére, mint az ultrarövid pulzáló RUL ECT (p = 0,004), ráadásul jóval kevesebb rövid pulzáló kezelésre van szükség (8,7 vs 9,6, p <0,001). Az ultrarövid kezelések mellett kevesebb a remissziók aránya (OR = 0,71, 95%CI 0,51-0,99, p = 0,45), viszont a rövid pulzáló RUL ECT kezeléseknél szignifikánsan gyakoribb a többféle kognitív mellékhatás (p <0,01). Dr. Mark S. George (South Carolina) kijelentette, hogy „bármelyik típusú ECT életet menthet, és gyakran a gyógyszerekre vagy a transzkraniális mágneses stimulációra nem reagáló esetekben is működik”.

A Jin Woo Chang (Yonsei University College of Medicine in Seoul, Dél-Korea) által vezetett munkacsoport a világon elsőként alkalmazott egy betegnél MRI-vel vezérelt fókuszált ultrahang-kezelést refrakter depresszióban (Harrison). Első lépésben 10, gyógyszerekre és ECT-re rezisztens, súlyos depresszióban szenvedő beteget fognak ennek a non-invazív idegsebészeti MRI eljárásnak alávetni (InSightec’s ExAblate Neuro rendszer). A hatásosságot a kezelés utáni első hat hónapban sorozatosan ellenőrizni fogják. A Medscape z eljárás megegyezik az esszenciális tremorban használttal, de az agyi célpont különbözik. „A beteg fejét először is leborotválják, majd egy kerettel stabilizálják. A fókuszált ultrahang gépet az MRI szkennerbe helyezik. Ezután a súlyos depressziót okozó célterület (capsula interna elülső ága) elpusztítására 1 000 kis ultrahang sugarat koncentrálnak. Ez nem a súlyos depressziós zavar középpontja, de ugyanezt a targetet céloztuk meg éveken keresztül a termális abláció során, és a fókuszált ultrahang kezelés szépsége abban áll, hogy nem kell műszeresen beavatkozni, nem kell megnyitni a koponyát, és elektródát sem kell bevezetni egy nyíláson át az agyba. A célterület megegyezik, a lézió mérete is- a nyitott műtét kockázatai nélkül, ráadásul fájdalmatlan”. A termális ablációval végzett capsulotomiák tapasztalatából tudjuk, hogy idővel (néha csak évek múlva) a közérzet, a funkciók lassan visszatérnek. Aktuálisan azonnal csökkenhet a szorongás, de a depresszió és az obszesszív kompulzív betegség (OCD) egyéb tünetei lassabban oldódnak.

Gyakorlatilag kockázatmentes, forradalmian új technológiáról van szó.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. The American Journal of Psychiatry

3. The American Journal of Psychiatry

4. Medscape Medical News > Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.