hirdetés

Fulmináns májelégtelenség: a portugál tapasztalat

  Háttér.
  A fulmináns májelégtelenség (FHF) ritka kórkép. Számos esetet közöltek egy- és többcentrumos vizsgálatokban, de tudomásunk szerint jelen közlemény ad számot elsőként a portugál népességről, ami egyúttal a délnyugat- európai populációnak is jó példája.

 Cél.
 Egy portugál hepatológiai és gasztroenterológiai intenzív osztály FHF eseteiről szerzett tapasztalatainak közzététele.
 
  Betegek és módszerek.
  Retrospektív tanulmányunk 61, 1992 februárja és 2006 októbere között, egymást követően, FHF diagnózisával felvett betegről számol be. Az FHF definiálásánál Trey és Davidson (1970) ajánlását tekintettük irányadónak, osztályozásánál pedig az O’Grady és mtsai (1993) által kidolgozott klasszifikációt vettük alapul. A májtranszplantáció (MT) feltételei, illetve kontraindikációi tekintetében Bernuau és mtsai (1991), illetve Muńoz (1993) ajánlására hagyatkoztunk.

  Eredmények.
  A betegek 57%-a nő volt, életkoruk mediánja 37 év (tartomány: 8–73). Az FHF kiváltó okát az esetek legnagyobb részében (26%) nem sikerült azonosítani. Ezt gyakorisági sorrendben a vírusinfekció (23%) és gyógyszeres kóreredet követte; az esetek 51%-a volt hiperakut. A MT összes gyakorisága 54% volt, kritériumai pedig a betegek 87%-ánál teljesültek, így az alkalmazhatósági arány 62% volt. Eseteinkben a túlélés 69%, transzplantáció nélkül 15% volt; az átültetett betegek túlélése 6 hónap után 70%, 12 hónap elteltével 68% volt.

  Következtetések.
  Az esetek majdnem fele gyógyszer és vírusos eredetű, többségében hiperakut megjelenésű. Az MT aránya 54%, az alkalmazhatósági gyakoriság 62% volt. A 69%-os egyéves össztúlélés az alkalmazott májtranszplantációs kritériumok alkalmasságát látszik igazolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Miguel Areia, José Manuel Romăozinho, Manuela Ferreira, Pedro Amaro,Maximino Correia Leităo
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.