hirdetés

Furcsa fordulat az új Tau-inhibitorral

Az Alzheimer-kórban (AD) kialakult tau-fehérje módosulások visszafordítására tervezett gyógyszer a fázis 3. vizsgálata nem teljesítette az elsődleges végpontját, a kogníció és életviteli funkciók javítását, de a vizsgálat érdekes fordulatot vett.

hirdetés

Jelenleg nincs jóváhagyott anti-tau gyógyszer Alzheimer-kórban vagy bármely más betegségben, bár ez egy nagyon aktív és biztató kutatási terület. A 3. fázisú LUCIDITY-vizsgálatban az intervenciós és a kontrollcsoport néhány résztvevője lenyűgöző javulást tapasztalt, a kontroll szer ugyanis egy furcsa fordulattal aktívnak bizonyult. A Clinical Trials on Alzheimer's Disease (CTAD) 15. konferenciáján bemutatott eredmények technikailag negatívak, mivel a tau aggregációt gátló hidrometil-tionin-mezilát (HMTM)-ot szedő csoport állapota nem javult jobban, mint a placebo csoporté.

A TauRx Therapeutics, amely régóta törekedett arra, hogy a tau-aggregáció-gátlókat demencia elleni szerekké alakítsa, ennek érdekében a 598 személyt vont be a 3. fázisú LUCIDITY-vizsgálatba. A résztvevőknek AD miatti enyhe kognitív károsodása (44%) vagy demenciája (56%) volt. A résztvevők átlagéletkora 72,1 év volt, 60,7%-uk nő volt, 89,3% fehér, 3,3% fekete és 7,4% ismeretlen vagy egyéb etnikumú. Az aktív szerként 252-en 16 mg/nap HMTM-et, 80-an pedig 8 mg/nap HMTM-et kaptak. A kutatók azonban azzal a dilemmával szembesültek a kontrollcsoportot illetően, hogy a HMTM a vizelet elszíneződését okozza, ami figyelmezteti a résztvevőket, hogy egy intervenciós csoportba kerültek. Több lehetőség számba vétele után kontrollként egy, a HMTM-mel azonos alapvegyületet tartalmazó a metil-tionium-kloridot (MTC) választottak, amelyt 8 mg/hét dózisban 266 résztvevőnek adták. Meglepetésként azonban a kontroll csoport résztvevőinek többségnél váratlanul azt találták, hogy az aktív gyógyszer vérszintje meghaladja a klinikai hatás eléréséhez szükséges küszöbértéket.

Tehát egy randomizált, ellenőrzött, vak vizsgálat során a kontrollcsoport hirtelen beavatkozási csoporttá vált, és nem tudta elérni két elsődleges végpontját: az Alzheimer-kór értékelési skála – kognitív alskála (ADAS-Cog 11) kiindulási értékéhez képesti változását a 16 mg/nap csoportban a kontrollcsoporttal összehasonlítva.

A konferencián elhangzott előadásban, amelyben a 12 hónapos elemzés eredményeit emelték ki, a kutatók megjegyezték, hogy ez a tendencia a nyílt elnevezésű időszak 6 hónapja alatt is folytatódott. 105 enyhe kognitív károsodásban szenvedő résztvevőnél javulás volt tapasztalható, amit az előadó "visszafordulásnak" nevezett.

A TauRx sajtóközleménye szerint "ADAS-cog 13 skálán statisztikailag szignifikáns, 2 egységnyi kognitív javulás volt megfigyelhető a kezelés előtti kiindulási értékhez képest 6 hónap (P = 0,0002), 12 hónap (P= 0,0391) és 18 hónap (P = 0,0473) után. Az ADCS-ADL napi életvitelt jellemző alskálájának instrumentális tevékenységekre vonatkozó mutatói átlagosan szintén a kezelés előtti kiindulási érték felett maradtak a 6., 12. és 18. hónapban." A 147 enyhe vagy közepesen súlyos AD-ben szenvedő, 16 mg/nap HMTM-et kapó betegekben az első 9 hónapban 2,5 egységnyi kognitív hanyatlást tapasztaltak, amely a következő 9 hónapban nem romlott tovább. Az ADCS-ADL skálán a funkcionális csökkenés -2 egység volt a 12. és -3 egység volt a 18. hónapban, ami körülbelül 75%-os csökkenést jelent az enyhe vagy közepesen súlyos AD-ben szenvedők történelmi vizsgálataiban placebóval elért csökkenési adataihoz képest. Az orális gyógyszer nem halálos súlyos mellékhatásai ritkán, mindegyik csoportban körülbelül 7%-os arányban fordultak elő.

Az Egyesült Királyságban a TauRx gyorsított jóváhagyási folyamatot kért a gyógyszerre és 2023-ban az Egyesült Államokban és Kanadában is be fogja nyújtani a hatósági jóváhagyási kérelmet. A végső 2 éves adatokat várhatóan jövőre fogják közzétenni.

Az eredményekkel kapcsolatban sok a megválaszolatlan kérdés. Ebben a negatív vizsgálatban nem volt különbség az alacsony dózisú, a nagy dózisú és az eredetileg placebo/összehasonlító csoportnak szánt csoport eredményei között, és emellett az eredményeket nehéz értelmezni megfelelő placebokontroll nélkül.

A vizsgálatot a TauRx Therapeutics támogatta.

Forrás:

15th Clinical Trials on Alzheimer's Disease (CTAD) Conference: Presented Nov. 30, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.