hirdetés

Gasztrointesztinális tünetek előfordulási gyakorisága krónikus obstruktív tüdőbetegségben

Háttér. Korábban kimutatták, hogy a gastrooesophagealis reflux betegségnek (GORB) jelentősége lehet az asthma kialakulásában, de alig rendelkezünk adatokkal arra vonatkozóan, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD, chronic obstructive pulmonary disease) milyen arányban kell számolnunk GORB egyidejű fennállásával, és semmit nem tudunk arról, hogy e betegcsoportban összességében milyen a gasztrointesztinális (GI) tünetek előfordulási gyakorisága.

Módszerek. Összesen 113 COPD-s beteg töltötte ki az alábbi kérdőíveket: Gastrointestinal Symptom-Rating Scale (GSRS), ROME II Modular kérdőívek (irritábilis bél szindróma kritériumai), Psychological General Well-Being index (PGWB) és Hospital Anxiety and Depression skála. A kontrollcsoportot 82, krónikus veseelégtelenségben (CRF, chronic renal failure) szenvedő beteg, továbbá a svéd átlagnépesség 2000 tagja alkotta.

Eredmények. A COPD-s betegek esetében az összegzett GSRS pontszám 2,12 (1,92–2,28) volt, ami szignifikánsan magasabb, mint az átlagpopulációban kapott 1,96 (1,81–2,12) érték. A COPD-s és a CRF-es betegek között ugyanakkor egyik GSRS-pontszám tekintetében sem mutatkozott jelentős eltérés. A COPD-csoportban regisztrált összegzett PGWB-pontszámok elmaradtak a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek (90 [78–104] vs. 98 [83–113]; p<0,05), illetve az átlagos népesség pontszámától (103 [102–104], p<0,001). COPD esetében negatív kapcsolat mutatkozott a GSRS- és PGWB-pontszámok között (r = –0,48; p<0,001). A COPD-s betegek közül 16-an (14%) feleltek meg az irritábilis bél szindróma Róma II. kritériumainak.

Következtetések. COPD esetén a GI tünetek gyakoribbak, mint egészségesekben, a CRF-es betegekhez képest azonban nincs eltérés. A GI tünetek kedvezőtlenül befolyásolják a pszichés jóllétet (lelki egészséget), ezért diagnosztikai erőfeszítéseket kell tenni a kezelési lehetőségek felderítésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Anna Niklasson, Hans Strid, Magnus Simrén, Carl-Peter Engström és Einar Björnsson
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.