hirdetés

Gasztroözofageális tünetek enyhítése a LINX segítségével

Az FDA idén márciusban fogadta el a LINX nevű eszközt a gasztroözofageális reflux betegség minimálisan invazív kezelésére. A mágneses magot tartalmazó titán gyöngyökből álló, laparoszkóposan a nyelőcső köré helyezhető eszköz biztonságosnak és hatásosnak bizonyult olyan betegek körében, akiknél savcsökkentőkkel nem sikerült tünetmentességet elérni.

hirdetés

A fejlett országokban minden tizedik lakosnak vannak refluxos panaszai, a gasztoözofageális reflux betegség (GORB) a leggyakoribb diagnózis a gasztroenterológiai ambulanciákon. Az első vonalbeli terápiát jelentő protonpumpagátlók mellett a betegek 40%-ánál perzisztálnak a tünetek.

E páciensek számára a Nissen-fundoplikáció jelenthet megoldást, azonban gyakran a műtét sem eredményez tünetmentességet. A műtétet követően a betegek nagy része nem tud böfögni, valamint gyakran a hányás is gondot okoz. Emiatt csak súlyos, komplikált esetekben vagy nagy hiatus hernia esetén végzik a műtéti beavatkozást.

A GORB terápiás algoritmusában rést találunk: azon betegek számára, akiknek a savcsökkentők nem elegendőek, nem áll rendelkezésre megfelelő módszer a panaszok enyhítésére. A LINX eszközt e hiányosság kiküszöbölésére fejlesztették ki. A cél egy olyan, laparoszkóppal behelyezhető eszköz kialakítása volt, amely csökkenti a panaszokat, a cardia anatómiájának változása nélkül behelyezhető, továbbá szükség esetén eltávolítható. A LINX mágneses magot tartalmazó titán gyöngyökből áll, melyeket titán drótra fűznek fel. A nyelőcső alsó záróizmának (LES) magasságában a nyelőcső köré tekerve növeli a sphincter ellenállását, így a LES nyomása meghaladja az intragasztriális nyomást. Ahhoz, hogy a gyomortartalom a nyelőcsőbe kerüljön, a nyomásnak nagyobbnak kell lennie, mint a nyugalmi LES-nyomás és a gyöngyök közötti mágneses kölcsönhatás összege. Ugyanakkor a lenyelt bólus könnyen legyőzi a gyöngyök közötti mágneses erőt, a gyöngyök eltávolodnak egymástól, és a bólus áthalad a sphincteren.

 A LINX a nyelőcső körül zárt helyzetben

A LINX a nyelőcső körül zárt helyzetben

A forrás itt letölthető.

Bonavina és mtsai multicentrikus, prospektív tanulmányban elemezték a LINX hatásosságát és biztonságosságát. A beavatkozást 44, tipikus GORB-tünetekkel küzdő betegen végezték el. A műtét előtt 24-órás pH-monitorozás, nyelőcső-manometria, nyeletéses röntgenvizsgálat és felső endoszkópia történt, továbbá tüneti naplót vezettek és életminőséget vizsgáló kérdőívet töltöttek ki. Három hónappal, valamint egy és két évvel a műtét után újra elvégezték a 24-órás pH-monitorozást, a nyeletéses röntgenvizsgálatot és a felső endoszkópiát, kitöltötték az életminőségi kérdőívet. Nyelőcső-manometria a három hónapos és az egyéves kontroll alkalmával történt.

A LINX behelyezése során szövődményt nem észleltek, a beavatkozás átlagos időtartama 40 perc volt. A műtét után a páciensek 43%-a panaszolt diszfágiát, mely a 3. hónap végére minden esetben megszűnt. Két esetben került sor a gyűrű eltávolítására: az egyik esetben MRI elvégzése vált szükségessé, a másikban perzisztált a diszfágia. Az életminőség 85%-kal javult az első év végére, 90%-kal a második év végére. Az első év végén a betegek 90%-a, a második év végén 86%-uk nem igényelt protonpumpagátlót. A 24-órás pH-monitorozás az egyéves kontroll alkalmával a betegek 77%-ánál, a kétéves kontroll idején a betegek 90%-ánál normális regisztrátumot adott. A kontroll-manometria a beavatkozás előtt alacsony LES-nyomású betegeknél a nyomás emelkedését mutatta (6,5 Hgmm-ről 14,6 Hgmm-re). Azoknál, akiknél a kezdeti LES-nyomás a normális tartományban volt, nem észleltek változást. Nem találtak érdemi eltérést a LES teljes, illetve intraabdominális hosszában, valamint a nyelőcső-kontrakciók amplitúdójában sem.

A felső endoszkópia során nem észleltek nyálkahártya- vagy egyéb transzmurális eróziót, melyet a LINX okozott volna. A LINX alkalmazása mellett nem tapasztalták a böfögés vagy a hányás akadályozottságát.

Bonavina és mtsai igazolták, hogy a LES barrier funkciójának megerősítése a LINX segítségével hatásos kezelés lehet GORB esetén. A LINX elsősorban akkor jelenthet megoldást, ha a beteg számára nem elegendő a savcsökkentő, de a műtéti kockázat meghaladja a várható előnyöket. Ez idáig az eszköz migrációját nem tapasztalták, szöveti károsodást nem írtak le. Az MRI jelenleg kontraindikált e betegek körében, mivel még nem tisztázódott, hogy a két eszköz között van-e interakció.

A fenti tanulmány alapján a LINX minimálisan invazív eljárással biztonságosan behelyezhető a normális anatómiai viszonyok megőrzésével. A LINX biztonságosnak és hatásosnak bizonyult.

 

A referátum az alábbi közlemény alapján készült:

Bonavina L, DeMeester T, Fockens P. Laparoscopic sphincter augmentation device eliminates reflux symptoms and normalizes esophageal acid exposure: one- and 2-year results of a feasibility trial. Ann Surg 2010;252(5):857–862. 

Dr. M. K.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.