Generalizált szorongásos zavar: gyakorlati útmutató a kivizsgáláshoz és a kezeléshez

A szorongásos betegségek – köztük a generalizált szorongásos zavar (GSz, angolul generalized anxiety disorder,GAD), a pánikbetegség, a poszttraumás stressz betegség és az obszesszív-kompulzív zavar – a leggyakoribb mentális problémának számítanak az Egyesült Államokban.
  A szorongásos zavarok többi formájához hasonlóan a GSz is kedvezőtlenül befolyásolja a mentális egészséget, a szociális és szerepfunkciókat, az általános egészségi állapotot, a testi fájdalmat, a fizikális működéseket és a mindennapi aktivitást, emellett növeli az orvoshoz forduló betegek számát. A GSz-t az esetek egyharmadában egy vagy több további szorongásos zavar is kíséri, melyhez gyakran a funkcionális státus hanyatlása, továbbá az egyéb pszichiátriai problémák vagy a szerhasználat fokozott kockázata társul. A GSz-ben szenvedő betegek gyakran alkohollal vagy más szerekkel próbálnak javítani állapotukon, és nemritkán öngyilkossági gondolataik is vannak. A GSz ugyanolyan károsodásokat von maga után, mint a major depresszió, s végső soron nagyobb ellátási igénnyel és egészségügyi kiadásokkal jár. A GSz prevalenciája, illetve egészségi, funkcionális és gazdasági kihatásai ellenére az állapotot gyakran nem helytállóan kórismézik és kezelik.

Kommentár: Dr. Szűcs Attila

A mindennapi gyakorlat szempontjából nagyon fontos, kissé elködösítve kezelt problémáról írt cikket a három szerző világosan, egyszerűen, tömören, gyakorlatiasan. Mindhárman a családorvosképzésben dolgoznak, eltérő alapképzettséggel. A cikk jelentőségét éppen abban látom, hogy a probléma felismerését és kezelését oda címezik, ahol a betegek először megfordulnak: a családorvosi rendelőkbe. A felismerés és a kezelési variációk egyszerű áttekintése után feltételezhető, hogy a családorvosok nálunk is felfigyelnek és megerősítést kapnak ennek a betegcsoportnak a kiszűrésére és kezelésére.
  Hazai vizsgálók a szorongásos zavarok előfordulásáról és következményeik összefüggéseiről világviszonylatban is figyelmet kapott kutatási adatokat közöltek. A generalizált szorongás (GSz) statisztikailag igazolt előfordulási gyakorisága alapján azt várhatnánk, hogy a diagnózist a jelenleginél sokkal gyakrabban állítják fel. Valójában a szorongásos zavar formái közül a pánik, illetve az affektív betegségek közül a depresszió áll a figyelem előterében. A szorongást az orvostársadalom (a laikusokkal együtt!) mintegy másodlagos jelentőségű „velejáróként” kezeli. Valóban nehéz eldönteni, hogy a szorongás mint eléggé általános tünet önmagában elegendő-e az egészség tényleges elvesztéséhez. Diagnosztikus értéke is kisebb: „Ha csak egy diagnózis adható… akkor a depressziót kell elsőbbségben részesíteni” (BNO-10, p. 211). Ennek megfelelően kiemeltebb figyelem irányul a depresszióra a pszichiáterek részéről is, pedig a vizsgálati adatok alapján a szorongás a leggyakoribb tünet, és a szorongásos zavarok között a GSz is jelentős helyet foglal el. Hazai gyakorisága nagyjából a cikkben közöltnek felel meg, a kórkép a lakosság 4–6%-át érinti, élettartam- prevalenciája megközelítőleg 5%, gyermekkori pontprevalenciája 5–10%,6 és komorbid kapcsolatai kiemelkedően nagy arányúak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.