hirdetés

Génexpressziós aláírás a prognózis előrejelzésének javítására II. és III. stádiumú colorectalis rákban

Célkitűzés
A jelen vizsgálat célja egy olyan megbízható génexpressziós osztályozó kifejlesztése, amely a korai stádiumú colorectalis rákban (CRC, colorectal cancer) szenvedő betegeknél képes előre jelezni a relapszust.

Betegek és módszerek
Száznyolcvannyolc, I–IV. stádiumú CRC miatt operált beteg friss fagyasztott tumorszövetét elemeztük Agilent 44K oligonukleotid array-ek segítségével. Az átlagos követési idő 65,1 hónap volt, és a betegek többsége (83,6%) nem kapott adjuváns kemoterápiát. Keresztvalidációs eljárással egy legközelebbi középpontú (nearest mean) osztályozót fejlesztettünk ki, amely minden gént a szerint pontozott, hogy az milyen kapcsolatban áll az 5 éves távoli metasztázismentes túléléssel.

Eredmények
Egy 18 génből álló, optimális készletet azonosítottunk, amelyből egy prognosztikai osztályozót hoztunk létre (ColoPrint). Az aláírást egy 206 mintából álló, független készleten validáltuk, amelyek I., II. és III. stádiumú CRC-ben szenvedő betegektől származtak. Az aláírás a betegek 60%-át kis kockázatúként, 40%-át pedig nagy kockázatúként sorolta be. Az 5 éves relapszusmentes túlélés aránya 87,6% (95% CI, 81,5%–93,7%), illetve 67,2% (95% CI, 55,4–79,0%) volt a kis és nagy kockázatú betegeknél, a kockázati hányados (HR) pedig 2,5-nek (95% CI, 1,33–4,73; p = 0,005). A többváltozós elemzésben az aláírás maradt az egyik legfontosabb prognosztikai tényező, és a HR-értéke 2,69 volt (95% CI, 1,41–5,14;p = 0,003). A II. stádiumú CRC csoportjában az aláírás HR-értéke 3,34-nak adódott (p =0,017), és a mikroszatellita-instabilitás szűrése nélkül is jobban teljesített a recidívakockázat felmérésében, mint az American Society of Clinical Oncology (ASCO) kritériumai.

Következtetés
A ColoPrint jelentős mértékben javítja a patológiai tényezők és az MSI prognosztikai pontosságát II. és III. stádiumú CRC kapcsán, és elősegíti azon II. stádiumú betegek azonosítását, akik vélhetően kemoterápia nélkül is biztonsággal kezelhetők.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ramon Salazar, Paul Roepman, Gabriel Capella, Victor Moreno, Iris Simon, Christa Dreezen, Adriana Lopez-Doriga, Cristina Santos, Corrie Marijnen, Johan Westerga, Sjoerd Bruin, David Kerr, Peter Kuppen, Cornelis van de Velde, Hans Morreau, Loes Van Velthuy
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.