hirdetés

Génritmus és az immunrendszer

A téli hónapokban az immunrendszer aktivitása fokozódik, de egyes betegségek kockázata miatt a gyulladásos immunválaszok is megnövekednek a hideg évszakban. A Nature Communications-ban megjelent beszámoló szerint génjeink aktivitása évszakonként változik.

hirdetés

Az élő szervezetek biológiai folyamatai különböző (napszakos, évszakos, éves) ritmusokat követ, a ciklusok hossza és lefutása az adott élőlény veleszületett tulajdonsága. E ritmusokat a gének szabályozzák és bizonyos külső hatások befolyásolják. Eddig több ezer gén esetén igazolták, hogy a téli hónapokban rendszeresen csökken az aktivitásuk, ami többek között az immunrendszer reakciókészségét is módosítja, mégpedig úgy, hogy télen kifejezettebbek a szervezetben lezajló gyulladásos immunválaszok. Ez egyrészt erősíti a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet, másrészt azonban növelheti a szívbetegségek és a mentális zavarok előfordulásának kockázatát.

Chris Wallace és John Todd (University of Cambridge) a szezonális ritmus génekre gyakorolt hatását korábban publikált genetikai adatok elemzésével vizsgálta. Az adatok a világ különböző régióiból (USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Gambia), több mint 16000 ember vér- és szövetmintáiból származtak. A mérsékelt égövben élő emberek esetében a fejenként több, mint 23000 átvizsgált génből 4000-nél is több mutatott évszakfüggő aktivitást. A gének egy csoportja télen, egy másik csoport nyáron maximálisan aktív. A hideg évszakban vett vérminták megnövekedett mennyiségben tartalmaztak hírvivő anyagokat és immunsejteket, ami erősödött gyulladásos reakciókra utal. A nyugat-afrikai Gambiában, ahol nincsenek évszakok, ezek az ismertetőjelek azokban a mintákban mutathatók ki, amiket az esős időszakban vettek.

A tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az ember immunrendszere a mindenkori környezeti feltételekhez igazodik, és különösen akkor aktivizálódik, amikor a fertőzésveszély a legnagyobb. Ebben a szakaszban azonban a túlzott, vagy hosszantartó gyulladásos immunválaszok esélye is megnövekszik, ami betegségeket okozhat. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, az autoimmun betegségek, vagy a mentális zavarok, amelyek kezelése évszakonként különböző mértékben lehet sikeres. A kutatók szerint éppen ezért egyes védőoltások is hatásosabbak lehetnek télen, mint nyáron. Az évszakok hatása a génekre és az anyagcserére tehát nyilvánvaló, a pontos mechanizmus azonban még nem ismert. Valószínű, hogy a nappalok hosszúsága, és a hőmérséklet játszik ebben szerepet. 

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.