hirdetés

Globális gyógyszerpiaci körkép: a 2020-as év 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere – 3. rész

A Fierce Pharma és az Evaluate Pharma gyógyszeripari portálok évről-évre összeállítják listájukat a legnagyobb globális forgalmat elérő készítményekről. Korábbi cikkünk folytatása következik a 8-10. helyezett gyógyszerekről.

hirdetés

Cikksorozatunk előző részeiben először a három dobogósról (Humira, Keytruda, Revlimid) adtunk egy bővebb ismertetőt, majd az Eliquis, Imbruvica, Eylea, Stelara négyes következett. Emlékeztetőül íme a húszas lista, ezúttal a nyolcadik helytől jutunk el a tizedikig.

 

A világ 20 legnagyobb forgalmú gyógyszere 2020-ban

 

1.

Humira

 

11.

Enbrel

2.

Keytruda

 

12.

Prevnar

3.

Revlimid

 

13.

Ibrance

4.

Eliquis

 

14.

Avastin

5.

Imbruvica

 

15.

Trulicity

6.

Eylea

 

16.

Ocrevus

7.

Stelara

 

17.

Rituxan

8.

Opdivo

 

18.

Xtandi

9.

Biktarvy

 

19.

Tagrisso

10.

Xarelto

 

20.

Remicade

 

8. Opdivo (Bristol Myers Squibb, nivolumab) – 2020-as árbevétel: 7,92 milliárd USD (2330 milliárd Ft)

(Indikációk: melanóma, melanóma adjuváns kezelése, nem-kissejtes tüdőkarcinóma (NSCLC), kissejtes tüdőkarcinóma, vesesejtes karcinóma (RCC, renal cell carcinoma), klasszikus Hodgkin-limfóma, fej-nyaki laphámsejtes karcinóma, húgyhólyagrák, kolorektális karcinóma, májrák)

Mostani listánkon nemigen találhatnánk kiélezettebb versenyt a Keytruda-Opdivo rivalizálásnál. Az amerikai szaksajtóban is folyamatosan a Montaguek és Capuletek, a Coca Cola és a Pepsi küzdelméhez hasonlított, magyar analógiával élve pedig talán a Fradi és az Újpest táborainak szemben állásához mérhető a harc hevessége. Ez olyannyira igaz, hogy a csata már a fejlesztés időszakában elkezdődött: mindkét szer pionírnak számít az ellenőrzőpont-gátlók között, és óriási versenyfutás folyt azért, hogy melyikük szerzi meg először az FDA-engedélyt. Ezt végül a Keytruda kapta meg 2014. szeptember 4-én, de az Opdivo fejlesztője, a Bristol Myers Squibb azonnal beperelte a Mercket. A jogászcsapatok bordakönyöközős hadakozása mind a mai napig tart, de mivel lapunk nem elsősorban a szellemi tulajdonjogok útvesztőiben kalauzolja olvasóit, nézzük a számokat és a kutatási eredményeket. Az Opdivo 2019-et még 8,06 milliárd dolláros árbevétellel zárta, ám 2020-ban 2%-os csökkenést követően már „csak” 7,9 milliárd dollárt hozott a konyhára, miközben a Keytruda 14,38 milliárd dollárt kasszírozott. Az évek során fej-fej mellett haladó gyógyszerek versenyében 2019 igen jelentős mérföldkőnek bizonyult, amikor a Keytruda hét új indikációt húzott be az FDA-nél, míg az Opdivo egyet sem, ráadásul egy vizsgálat eredményei szerint a készítmény kemoterápiával kombinációban nem bizonyult jobbnak nem laphámsejtes NSCLC-ben, mint amikor kizárólag kemoterápiával kezelték a betegeket. Talán ez volt az a pillanat, amikor úgy tűnhetett, hogy a gigászok csatája már el is dőlt. Csakhogy a BMS-nél máshogy gondolták, és megkezdődött a felemelkedés: 2020 januárjától kezdve az Opdivo hét új FDA-javallatot érdemelt ki (ezek közül kettőt a kulcsfontosságú NSCLC szegmensben a BMS másik immunterápiás készítményével, a Yervoy-jal kombinációban), és a CheckMate-649 vizsgálat legújabb eredményei szerint gyomorrákban, előzetesen nem kezelt betegeknél is hatásosságot mutatott. Ez azért különösen nagy szó, mert az immuno-onkológiai szerek közül ezt elsőként és egyetlenként érte el. Októberben újabb jó hír érkezett: NSCLC-ben, sebészeti beavatkozás előtti, kemoterápiával kombinációban történő alkalmazás során mutatott előnyt a szer, amivel számos vetélytársánál, köztük sokat emlegetett nemezisénél is jobbnak bizonyult. Idén februárban izom-invazív húgyhólyagrák, áprilisban pedig korai NSCLC indikációkban érkeztek igen jó vizsgálati eredmények, úgyhogy talán nem vetjük el a sulykot, ha azt jósoljuk: a két óriás harca még jó ideig folytatódni fog.

 

9. Biktarvy (Gilead Sciences, biktegravir, emtricitabin, tenofovir-alafenamid) – 2020-as árbevétel: 7,92 milliárd USD (2330 milliárd Ft)

(Indikációk: HIV-fertőzés kezelésére)

A Biktarvy 2018. február 7-én kapott forgalmazási engedélyt az Egyesült Államokban, majd három hónappal később Európában is jóváhagyták, és már a bevezetés csonka évében 1,1 milliárdos árbevételt ért el, amely a 2019-es teljes esztendőben már 4,6 milliárdra ugrott. A piaci szakírók és elemzők egyaránt dinamikusan, körülbelül 1,6 milliárd dollárral növekvő forgalmat jósoltak 2020-ra, de az 53%-os, 2,3 milliárd dolláros árbevétel-növekedés még őket is meglepte: ez a szer ugrott legnagyobbat a listán, a tavalyi 17-ről a 8. helyre. Önmagában a Biktarvy fényes sikere üdvözítő hír a Gilead Sciences számára, de ha a cég HIV-portfóliójának egészét vizsgáljuk, már árnyaltabb a kép. A hármas hatóanyagú készítményre ugyanis túlnyomórészt pont a Gilead saját, Truvadán alapuló szereiről állították át a betegeket, így nem meglepő, hogy év végére ezen gyógyszerek forgalma 1,93 milliárd dolláros visszaesést mutatott. Összességében a HIV-portfólió 16,94 milliár dollárt termelt 2020-ban, ami a cég teljes árbevételének csaknem 70%-át tette ki, viszont csak 3%-os növekedést jelent 2019-hez képest. A portfólió másik jelentős szere a kettős hatóanyagú Descovy, amelynek eladásai 1,08-ról 1,53 milliárd dollárra nőttek, jelentős részben annak köszönhetően, hogy a készítmény a HIV pre-expozíciós profilaxisa indikációra is engedélyt kapott. Nem lenne elrugaszkodott feltevés, hogy a Biktarvy versenytársai főleg házon belülről érkeznek a jövőben, de bőven vannak igen jelentős riválisok a piacon. A legfőbb vetélytárs kétségtelenül a HIV-szegmensben két évtizedes tapasztalattal rendelkező a GlaxoSmithKline (GSK), mely ráadásul a Pfizerrel és a Shionogival egyesítve erőit, létrehozta a ViiV Healthcare vállalatot. Ez a cég pár évente dob piacra igen fajsúlyos kompetitor szereket, mint amilyen például a hármas hatóanyagú Triumeq (dolutegravir, abakavir, lamivudin) és a Tivicay (dolutegravir). A 2020-as évben a két szer összesített árbevétele 3,8 milliárd dollár volt, de ez már visszaesés a 2019-es 4,2 milliárd dolláros forgalomhoz képest. A ViiV Healthcare azonban a két szer mellett már a jobb biztonságossági profilt mutató, kettős hatóanyagú Dovatóban (dolutegravir, lamivudin) is bízhat, ám legnagyobb dobásuk az idén januárban amerikai forgalmazási engedélyt kapott Cabenuva (kabotegravir, rilpivirin) lehet, amelytől speciális formulázása miatt elsősorban azt várják, hogy adagolási rendjével hódítson. Jelenleg a stabil antiretrovirális terápiában részesülő betegeknek minden nap egy tablettát kell szedniük, a Cabenuvát azonban csak havonta egy alkalommal kell beadni, igaz, injekció formájában. Ez főleg azoknak a betegeknek segíthet, akiknél valamilyen okból a napi gyógyszerszedés adherenciája nehezen biztosítható. A Biktarvy jelene tehát fényes, és jövője is annak tűnik – feltéve, hogy a ViiV felhői nem árnyékolják majd be túlságosan.

 

10. Xarelto (Bayer és Johnson & Johnson, rivaroxaban) – 2020-as árbevétel: 6,93 milliárd USD (2040 milliárd Ft)

(Indikációk: atherothrombotikus események megelőzésére használt készítmény („vérhígító”))

Az Egyesült Államokban 2011 novembere, Európában pedig már 2008 szeptembere óta forgalomban lévő Xarelto szabadalmi védettsége Amerikában egészen 2024-ig kitart, ezért a warfarin-alternatívák piacának egykori királyáról elmondható ugyan, hogy öreg, de az nem, hogy erőtlen lenne. Igaz, hogy a legfőbb vetélytársnak számító Eliquis (lásd listánk 4. helyén) már megelőzte, de a 2019-es 6,35 milliárdhoz képest 2020-ban megint növekedést, 6,93 milliárd dolláros árbevételt hozott két licenctulajdonosának (a Bayer 4,58 milliárd, a J&J pedig 2,35 milliárd dollárt könyvelhetett el). Az Eliquisszel szembeni helytállás alapját a szélesebb indikációs kör jelenti: a Xarelto hat, a trónkövetelő pedig csak három javallattal rendelkezik jelenleg. Az új vizsgálati eredmények az Eliquis fölényét mutatják, és több jel is arra mutat, hogy a Bayer és a J&J egyre fogyatkozó erővel kampányol az amerikai piacon novemberben tízéves jubileumát ünneplő készítmény mellett. A 2019-es évben még 122 millió dollárt költöttek a szer televíziós reklámkampányára, 2020-ban már csak 21,5 milliót (egyetlen spotra, amit júniusban le is állítottak), 2021-ben pedig a Xareltóval már ki is vonultak a televíziós hirdetések piacáról.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The top 20 drugs by worldwide sales in 2020

Merck's Keytruda looks to zoom past Opdivo with fast head and neck cancer review

FDA nod helps BMS' Opdivo even the head-and-neck cancer score with Merck's Keytruda

Bristol Myers' Opdivo clears signs of lung cancer in first-in-class pre-surgery win

Opdivo (nivolumab) Plus Chemotherapy Shows Statistically Significant Improvement in Pathologic Complete Response as Neoadjuvant Treatment of Resectable Non-Small Cell Lung Cancer in Phase 3 CheckMate -816 Trial

Bristol Myers' Opdivo wins landmark FDA nod as first I-O therapy for front-line stomach cancer

Gilead Sciences Announces Fourth Quarter and Full Year 2019 Financial Results

Gilead's Biktarvy wins megablockbuster HIV nod, and rival GlaxoSmithKline strikes back

U.K. marketing police slam Gilead for claiming Biktarvy tolerability beats GSK rival

GSK's long-acting HIV injectable, Cabenuva, finally snags its FDA green light

FDA Approves First Extended-Release, Injectable Drug Regimen for Adults Living with HIV

FDA Approves XARELTO® (Rivaroxaban) To Reduce The Risk Of Stroke And Systemic Embolism In Patients With Nonvalvular Atrial Fibrillation

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.