hirdetés

Gyógyszer a menopauza tüneteinek enyhítésére

Az ospemifent a menopauzában fellépő fájdalmas közösülés enyhítésére engedélyezték, de a vizsgálati adatok elemzése során azt tapasztalták, hogy többféle változókori tünet enyhítésére is alkalmas. 

hirdetés

Az ospemifent (Osphena, Shionogi) 2013-ben engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) „a menopauzában bekövetkező vulváris és vaginális atrophia tüneteként fellépő mérsékelt vagy súlyos dyspareunia (fájdalmas közösülés) kezelésére”. Már az alapvető fázis III vizsgálatokban is látszott, hogy jelentősen csökkenti a hüvelyszárazságot és nem szignifikáns mértékben, de csökkentette a menopauza egyéb tüneteit is. A szájon át szedhető, szöveti szelektív ösztrogén agonista/antagonista „modulátor” (SERM) ospemifen klinikai vizsgálatainak most befejezett másodlagos analízisének eredményeiről Dr. Ginger Constantine (EndoRheum Consultants in Malvern, Pennsylvania) számolt be a North American Menopause Society 2014. októberi ülésén Washingtonban.

Az ospemifen preklinikai vizsgálatokban növelte a kísérleti állatok hüvelyfalának vastagságát, hasonló, de az ösztradiolnál kisebb affinitással kötődött a kétféle ösztrogén receptorhoz (az ER-alfához és az ER-bétához). Kísérletes emlőrákos sejtek (MCF-7 sejtek) elleni anti-ösztrogén aktivitását is megfigyelték.

Az egyik nagy randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálat szerint az ospemifen 826 posztmenopauzális nőbetegben csökkentette a kellemetlen szubjektív panaszokat, és objektív változásokat is eredményezett: a hüvely felszíni sejtjei szaporodtak, a parabazális sejtek száma és a hüvely pH-ja is csökkent. Kiinduláskor a nőbetegek 80%-ának volt valamilyen mérsékelt, vagy súlyos tünete: leggyakrabban hüvelyszárazságról panaszkodtak, de legjobban a közösülés fájdalmassága zavarta őket. Napi 60 mg ospemifen adagolás után a 12. héten szignifikáns mértékben javult a dyspareunia mértéke (p=0,023), és a kellemetlen hüvelyszárazság (p=0,021) is.

Egy másik vizsgálatba 919 asszonyt választottak be, és találomra két csoportba sorolták be őket: az egyik csoport napi 60 mg ospemifent kapott, a másik csoport placebót szedett. A leginkább hüvelyszárazságról panaszkodó hölgyek körében a javulás nem volt szignifikáns (p=0,08), bár a hüvelyszárazság súlyosságának csökkenése összegezve mégis jelentős volt (p<0,001). Ugyanakkor elsősorban fájdalmas közösülésről panaszkodó betegeknél az ospemifen szignifikánsan javított a vezető tüneten (dyspareunia) (p<0,0001), és minden egyéb lényeges tünet esetén is (p=0,0003). A hüvelyszárazságról panaszkodók esetén a gyógyszert kapók és a placebo csoport közti viszonylag kismértékű különbség oka az lehet, hogy a vizsgálók engedélyezték a síkosító-szerek használatát, és így a placebo csoportban is csökkent a panaszok súlyossága.

A vizsgálatok értékelése nem volt könnyű, hiszen lényegében a betegek beszámolóin alapult. A menopauzális vulvo-vaginális atrophia legkellemetlenebb tünetei tág határok között mozognak, a dyspareuniától a szárazságon, viszketésen, irritáción, vérzésen át a dysuriás panaszokig.  A vizsgálatban résztvevő asszonyok saját érzéseik alapján választották a ki és osztályozták a legkellemetlenebb tünetet 0-ől 3-ig terjedő skálán. A menopauza okozta kellemetlen tünetek összegyűjtésével már korábban is foglalkoztak, pl. a Femring (alacsony dózisú ösztradiol-acetátot kibocsájtó gyűrű) használata során is „a menopauza által okozott mérsékelt vagy súlyos tünetek kezelésére” megfogalmazást alkalmazták.

Dr. Lubna Pal (Yale University School of Medicine in New Haven, Connecticut) felhívja a figyelmet arra, hogy bár az ospemifen valóban hatásos dyspareuniában, egy vaginálisan adott ösztrogénnel szisztémás (mellék) hatás nélkül is elérhető ugyanez a cél, és kevésbé kell a keringésbe felszívódó szer egyéb szervekre gyakorolt hatásaival számolni. „Mivel az ospemifen az ösztrogén receptorokon hat, azaz hormonként viselkedik, kisdózisú ösztrogénhez hasonló trombózist fokozó hatása lehet.” Egyébként valóban sok hölgy nem szereti a hüvelybe helyezett szereket, inkább egy tablettát venne be, a placebónál valóban jobb ospemifen tényleg hasznos lehet. Mellékhatásai nagyban hasonlítanak a tamoxifenére: hőhullámok, hüvelyváladékozás, izzadás, thrombózis-hajlam, endometrium hyperplázia, esetleg tumor. Intakt, meglévő méh esetén progeszteronnal együtt javasolt adagolni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Manopause

3. North American Menopause Society (NAMS) 2014 Annual Meeting

4. Menopause 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.