hirdetés

Gyors molekuláris influenza-teszt

A mostani influenza az Egyesült Államokban is járványszerűen terjed, de az ottani egészségügyben egy nukleinsav-alapú teszt segítségével eldönthető, hogy a tünetekkel jelentkező beteg Influenza A vagy B vírussal fertőzött-e vagy csak meghűlt.

hirdetés

Az Egyesült Államokbeli Centers for Disease Control and Prevention 2015. január 5.-én szolgálati közleményben jelentette, hogy az USA 43 tagállamában széles körben elterjedt az influenza, holott az azt megelőző héten mindössze 36 államra korlátozódott. A halálos áldozatok száma december végére 21-re emelkedett, ezzel az influenzában és pneumóniában elhaltak száma elérte epidémiás szintet, az összes halálozás 6,8%-át. A CDC Influenza részlegének tisztviselője, Dr. Michael Jhung szerint „igaz, hogy csak az előző héten haladtuk meg az epidémiás küszöböt, de már hetek óta influenzajárvány van”. A megbetegedési és halálozási statisztika csak az egyik olyan mutató, amely alapján a CDC által az influenza-helyzetet súlyossága alapján a „széles körben elterjedt”, vagy a „járvány” fogalmába sorolja.

Az epidémiás periódus kezdetének kimondása számos más tényező alapján történik, ilyen pl. a pozitív influenza tesztek aránya: amennyiben ez 2 héten át meghaladja a 10%-ot, az influenza-szezon megkezdődik, a jelenlegi kezdete 2014. november közepére esett. Másik jellemző az influenzához kapcsolódó betegségek jelentkezése: ha ez az orvosi vizitek 2%-át meghaladja, az szintén az epidémia kezdetét jelzi. Az influenza alakulásával foglalkozók buzgón figyelték a kórházi felvételeket, hiszen a jelenlegi vakcinák nem teljesen illenek az Egyesült Államokban jelenleg keringő szezonális influenza-A néven ismert vírushoz (H3N2). Ezt a H3N2 által uralt szezont az influenza-B vírusok (H1N1) által okozotthoz képest most több kórházi felvétel és – különösen az idősebbek, és a nagyon fiatal gyermekek körében bekövetkező - több influenzával összefüggő halálozás jellemezte. A legutóbbi CDC riport szerint a mostani szezonban 100 000 hospitalizációból 12,6 történt influenza miatt, ez a múlt szezonban csak 5,8/100 000, és a 2012-es szezonban csak 8,1/100 000 volt.

Az USA-ban évente mintegy 200 000 személy kerül kórházba a szezonális influenzával összefüggő komplikációk miatt.

Az FDA az Alere i Influenza A & B próbát egyes kijelölt laboratóriumok számára már 2014. júniusban engedélyezte, de csak a Clinical Laboratory Improvement Amendements (CLIA) szabályozásnak megfelelően. Az FDA legújabb, 2015. január 6.-i közleményében viszont a molekuláris teszt elvégzésének lehetőségét kiterjesztette a nem tradicionális laboratóriumok, kórházi sürgősségi részlegek, egyéb egészségügyi intézmények és az általános orvosi rendelők számára is.  Az FDA a döntést annak alapján hozta meg, hogy az Alere i Influenza A & B a viszonyítási alapul szolgáló teszttel összehasonlítva nagy pontossággal működik, még a laboratóriumi műveletekben járatlan vizsgálónak is jelzi, hogy a beteg influenzás-e, vagy sem. A teszt orrváladékból vett mintából mutatja ki az Influenza A vagy B virális RNS-ét, és el tudja különíteni a kettőt egymástól . Az enzim immunoassay technológiával működő „rapid influenza detection test” (RIDT) 15 percen belül ad eredményt, szenzitivitása a gyártó Alere szerint most eléri a 90%-ot, ami alapvetően magasabb a régebbi (rendszerint magas fals negatív eredményt adó) RIDT-k szenzitivitásánál. Pontossága a jóval hosszabb ideig tartó (1-6 óra) polimeráz láncreakciós teszt pontosságával egyezik.

Dr. Alberto Gutierrez (Office of In Vitro Diagnostics and Radiological Health in the FDA’s Center for Devices and Radiological Health igazgatója) szerint igen fontos, hogy a klinikumban is hozzájuthatnak az első nukleinsav-alapú teszthez, amelynek segítségével az egészségügyi személyzet sokkal hamarabb jut eredményhez, és tud döntéseket hozni a további diagnosztikai és terápiás teendőkről.

  

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Reuters Health Information

2. FDA Approvals > Medscape Medical News

3. FDA Approvals > Medscape Medical News

4. FDA News Release

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.