hirdetés

Gyulladás és érelmeszesedés

Első hallásra nehéz belátni, mégis szoros kapcsolat van a gyakran lázzal és fájdalommal járó gyulladásos betegségek és az évtizedek alatt, alattomosan kifejlődő, végül szívinfarktusba, szélütésbe torkolló érelmeszesedés között. Az idült gyulladásos betegségben szenvedőknek mindenképpen tudniuk kell erről az összefüggésről.

hirdetés

A reumatikus ízületi fájdalmak hátterében álló gyulladás az ereket is megbetegítheti

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) kialakulásában a jól ismert kockázati tényezők (magas vérnyomás, cukor­betegség, magas vérzsírszintek, túl­súly, mozgásszegény életmód, dohányzás) mellett az utóbbi évek kutatásai alapján a gyulladásos folyamatok is komoly jelentőséggel bírnak. Az ér­fal károsodását kiváltó tényezőkre a szervezet gyulladásos választ ad, ami az érelmeszesedés folyamatát tovább rontja. Ezért krónikus gyulladásos betegségekben – ilyenek a reumatoid artritisz, a gyulladásos bélbetegségek, az autoimmun betegségek – nagyobb valószínűséggel alakul ki az érelme­szesedés, nagyobb gyakorisággal talál­kozunk szívinfarktussal, szélütéssel és alsó végtagi érszűkülettel. Azt is meg­figyelték, hogy influenzajárvány idején több a szívinfarktus, tehát az átme­neti gyulladásos folyamatok is ront­ják a szív-ér rendszeri halálozást. Ezek az adatok arra utalnak, hogy fokozott orvosi figyelmet igényelnek a gyulla­dásos betegségben szenvedők: nekik már 40 éves kor felett indokolt a szív-és érrendszeri szűrés. Fontos a fertőző betegségek gondos megelőzése, ez ma leginkább a nem kötelező védőoltások (pl. influenza, pneumokokkusz elleni oltás) igénybevételével érhető el.

A szűrőprogramok csak a klasszikus kockázati tényezők kimutatására ké­pesek, így az idült gyulladásos beteg­ségekben szenvedő betegek esetében is csak ezek szigorú kontrollja jöhet szóba.

Életkor, nem és családi hajlam

Ezt a három faktort tekintjük nem be­folyásolható kockázati tényezőnek. Az érrendszer egyre merevebbé válik a természetes öregedés részjelensége­ként. Ez a vérnyomás – különösen az első, az ún. szisztolés érték – emelke­déséhez vezet, az pedig az érelmeszese­dés romlását vonja maga után. Rend­szeres testmozgással azonban az érfali öregedés lassítható, így megelőzhe­tő a magas vérnyomás egyik nehezen kezelhető formájának kialakulása – időskori szisztolés magas vérnyomás esetén ugyanis a vérnyomás célértéke nehezebben érhető el a mellékhatások (pl. felálláskor szédülés) jelentkezése nélkül. Részben ezért engedékenyeb­bek az orvosok az idős betegek cél­vérnyomása tekintetében, s tartják el­fogadhatónak a kevéssel 140 Hgmm feletti szisztolés értékeket is.

A nők a közvélekedés alapján kevés­bé hajlamosak az érelmeszesedésre. Ez azonban csak részben igaz. A női nemi hormonok védő hatása 5–10 év­vel az utolsó menstruációt követően elmúlik, így kb. 60 éves korukra a höl­gyek „utolérik” az urakat. Ez a sza­bály persze halmozott kockázat esetén nem érvényes. A dohányzás egyre in­kább terjed a nők között, és a túlsúly, a cukorbetegség is hamarabb jelent­kezik, így gyakrabban találkozhatunk fiatal érszűkületes és Bürger-kóros nőbetegekkel. (A Bürger-kór az erek vérrögösödéshez és érelzáródásokhoz vezető gyulladása.) Érdekes módon a hölgyek érrendszere kissé másho­gyan szűkül be: míg a férfiaknál gyak­rabban találkozunk gócszerű, könnyen áthidalható érszűkülettel, addig a nők ereinek meszesedése gyakran hosszabb szakaszokat érint.

A családi hajlam a tudomány mai ál­lása szerint nem gyógyítható, de az első fokú rokonok korai szív- és érrendszeri betegsége legalább felhívja a figyelmet a befolyásolható kockázati tényezők ko­rai szűrésére és kezelésére.

Befolyásolható kockázati tényezők

A mozgásszegény életmód, túlsúly, cu­korbetegség, magas vérzsírszint, ma­gasvérnyomás-betegség ok-okoza­ti kapcsolata nem minden részletében tisztázott, de klinikai megfigyelések alapján jelentős átfedések vannak kö­zöttük. A betegek felelőssége legin­kább ezekkel kapcsolatban érhető tet­ten. Fogyással, egészséges étrenddel, sómegszorítással és rendszeres testmoz­gással gyakran a gyógyszeres kezelés is elkerülhetővé válik. Az életmódbeli tanácsok betartása, az életforma átala­kítása komoly önfegyelmet, utánajárást igényel, sokszor a napi életritmus tel­jes átszervezését követeli meg, ráadá­sul anyagilag is megterhelő. Ne feledjük azonban: az anyagi ráfordítás hosszú távon biztosan nem haladja meg a már kialakult betegség (gyógyszeres, katéte­res vagy műtéti) kezelésének költségeit. A megelőzés eredményeként elkerülhe­tővé válik a munkaképesség-csökkenés, meghosszabbodhatnak az egészségesen eltölthető nyugdíjasévek.

Az életmódváltozás fő szempontjai

Rendszeres testmozgás. A heti 4-5 al­kalommal végzett 30–40 perces, köze­pes intenzitású, ún. aerob testmozgás fenntartható módon csökkenti a test­súlyt, a koleszterinszintet, a vérnyo­mást, és megelőzi a cukorbetegség kialakulását. Az aerob testmozgás fo­lyamatos ritmikus izomtevékenységgel – „kardio” edzéssel – érhető el. Jelentős súlytöbblet esetén az ízületeket nem terhelő formája választandó: víz alatti torna, úszás, kerékpározás, elliptikus tréner, a fokozatosság figyelembevé­telével. Később áttérhetünk a tempós sétára, nordic walkingra, kocogásra. Nem cél a kimerülés: könnyen kiszá­míthatjuk a fenntartandó pulzusszá­mot (220 – életkor, ennek 50–60%-a), de legegyszerűbb olyan tempót talál­nunk, ami mellett még éppen tudunk tartósan beszélgetni.

A sóbevitel csökkentése. Célszerű a napi konyhasóbevitelt 2,4 g alá, sőt egyes ajánlások szerint akár napi 1 g alá csökkenteni. Ezzel szemben egy átlagos magyar kb. 13 g konyhasót fogyaszt na­ponta, így értelmes kompromisszum­nak tűnhet az 5 g alatti érték elérése. Ehhez a hozzásózás kerülése önmagá­ban nem elegendő! A jelenlegi magyar kenyérfogyasztási szokások mellett az átlagember már a pékáruk elfogyasztá­sával a kelleténél jóval több konyhasót vesz magához. Amíg a sótartalom nem kerül szigorú jogszabályi kontroll alá, addig tudatosan keresnünk kell a sósze­gény termékeket.

Speciális diéta. Tartós testsúlycsök­kentés csak a kalóriabevitel csökken­tésével érhető el. A manapság divatos, koplalást elkerülő, nem kiegyensú­lyozott diéták csak átmeneti javulást hozhatnak, illetve hosszú távon ezek nagyobb valószínűséggel járnak szö­vődményekkel, hiányállapotokkal (kalciumhiány, köszvény, veseelégte­lenség), így legfeljebb a fogyás beindí­tásához elfogadhatók. A mediterrán és az ún. DASH diéta jelentősen csökken­tik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Ezek az egyszerű cuk­rok, telített és transz zsírok, a koleszte­rin fogyasztásának csökkentését, nagy rosttartalmú összetett szénhidrátok, egészséges egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét célozzák meg. Teljes kiőrlésű gabonafélék, zöld­ségek, gyümölcsök, zsírszegény tejter­mékek napi rendszerességű fogyasztása áll a középpontjukban, kiegészítve olajos magvak (mandula, dió, mogyo­ró, napraforgómag) rágcsálásával, ba­romfifélék és hetente egyszer tengeri hal fogyasztásával. Az ajánlások kerü­lik a vörös húsokat, viszont megenge­dik a kismértékű alkoholfogyasztást, főként vörösbor formájában. A java­solt diéták mellett várható a testtömeg, a koleszterinszint és a vérnyomás csök­kenése, elkerülhető a cukorbetegség ki­alakulása. Részletesebb tanácsokat die­tetikustól kaphatunk.

A dohányzás kerülése. A dohány­zást legjobb el sem kezdeni. Ebben ki­emelkedő szerepük van a szülőknek, az iskolának és az egészségnevelésnek. A leszoktatás jóval nehezebb feladat, általában orvos, pszichológus, egész­ségügyi szakemberek összehangolt munkája kell a sikerhez, manapság már gyógyszeres kezelés is igényelhető. Az eredmény azonban minden nehézsé­get feledtet, mivel néhány év elteltével a szív-ér rendszeri kockázat az átlag­népesség szintjére csökken. Sajnos sok beteg csak az első szívinfarktust köve­tően hagy fel a dohányzással, vagy még akkor sem.

Kockázatbecslés, az egészségügy szerepe

Az érvényben lévő ajánlások szerin­ti kockázatbecslés a fentieken alapul. Több helyen ajánlanak különböző ér­vizsgálatokat, gyakran anyagi szolgál­tatás ellenében. Jelenleg ezek igény­bevétele fölösleges, csak kiegészítő vizsgálatként jöhetnek szóba kontrollált körülmények között, így a rájuk szánt anyagi forrásokat talán jobb sportsze­rekre, sportolási lehetőségekre fordítani.

Az alapellátás feladata a veszélyez­tetettek kiemelése, ehhez ajánlatos mindenkinek legalább évente egyszer ellátogatni a háziorvosához. Követni kell a vérnyomás, a vércukorháztar­tás, a vérzsírok és a testtömeg alakulá­sát, így a kockázati tényezők kiszűrhe­tők, kezelhetők, korán felismerhetjük a szövődményeket. A vérnyomás- és vérzsírértékek célérték alatt tartása or­vosi feladat, de elengedhetetlen hoz­zá a beteg közreműködése. A magas vérzsírszintek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség krónikus természeté­vel tisztában kell lennie mindenkinek. Ezek életmód-változtatással és gyógy­szerekkel egyensúlyban tarthatók, bár véglegesen csak esetenként gyógyítha­tók. A gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés folyamatossága elengedhetet­len, ennek elhagyása komoly követ­kezményekkel járhat!

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

Dr. Kerekes György
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.