hirdetés

Gyulladásos vagy lokálisan előrehaladott emlőrák esetén hasonlóan jó hatású a neoadjuváns kemoterápia, mint az operábilis emlőrák eseteiben: a GeparTrio vizsgálat másodlagos végpontadatainak elemzése

Célkitűzés
Gyulladásos vagy lokálisan elôrehaladott emlőrák esetén a neoadjuváns kemoterápia és az ezt követő mastectomia a választandó kezelés, ilyen esetekben azonban kevésbé tartják hatékonynak e terápiás megközelítést, mint az operábilis emlőrák eseteiben. Közleményünkben a GeparTrio vizsgálat gyulladásos emlőrákban (IBC, inflammatory breast cancer; cT4) vagy lokálisan előrehaladott emlőrákban (LABC, locally advanced breast cancer; cT4a-c vagy cN3; IIIB vagy IIIC stádium) szenvedő résztvevőinek és operábilis emlőrák (OBC, operable breast cancer; cT2-3) miatt kezelt betegeinek prospektív összehasonlítását tesszük közzé.

Betegek és módszerek
A vizsgálati alanyokat a daganat stádiuma szerint rétegeztük, majd véletlen besorolás alapján hat vagy nyolc ciklusban docetaxel/doxorubicin/cyclophosphamid (TAC) kombinációval vagy kétciklusnyi TAC sémával és négyciklusnyi vinorelbin/capecitabin kombinációval kezeltük. A vizsgálat másodlagos célkitűzésének eredményét, azaz a teljes patológiai remisszió (pCR, pathologic complete response; definíció szerint sem az emlőszövetben, sem a nyirokcsomókban nincsenek kimutatható invazív/nem invazív tumorsejtek) stádiumok szerinti gyakoriságával kapcsolatos eredményeket tesszük közzé.

Eredmények
A tanulmányban összesen 287 IBC-vel (n = 93) vagy LABC-vel (n = 194 diagnosztizált és 1777 OBC-ben szenvedő beteg vett részt. A vizsgálat kezdetén sorrendben a következő jellemzőket állapítottuk meg a háromféle daganattípus által érintett betegekről: medián tumorméret 8,0 cm, 7,0 cm, illetve 4,0 cm (p < 0,001); többszörös léziók gyakorisága 31,2%, 27,3%, illetve 19,6% (p < 0,001); nyirokcsomó-érintettség előfordulási aránya 86,6%, 71,2%, illetve 51,6% (p < 0,001); grade 3 elváltozás gyakorisága 44,4%, 30,4%, illetve 39,9% (p = 0,178); a lobuláris-invazív szövettani típus előfordulási aránya 7,5%, 17,5%, illetve 13,3% (p = 0,673); a hormonreceptor-negatív daganatok aránya 38,0%, 20,0%, illetve 36,4% (p = 0,008); a humán növekedési faktor 2-es típusú receptorát expresszáló tumorok aránya 45,1%, 38,9%, illetve 35,7% (p = 0,158). A pCR tekintetében a hatásarány IBC esetén 8,6%-nak, LABC esetén 11,3%-nak, OBC esetén 17,7%- nak adódott (p = 0,002); ugyanilyen sorrendben a fizikális vagy ultrahangvizsgálattal kimutatható teljes vagy részleges remisszió tekintetében 71,0%-os, 69,6%-os, illetve 83,4%-os hatásarányt (p < 0,001), míg az emlőmegtartó műtét vonatkozásában 12,9%-os, 33,0%-os, illetve 69,9%-os hatásarányt (p < 0,001) állapítottunk meg. A p-értékek minden esetben az IBC és az LABC együttesének OBC-vel történő összehasonlítására vonatkoznak. A többváltozós elemzés alapján önmagában a tumorstádium nem bizonyult a pCR független előrejelzőjének (esélyhányados [OR, odds ratio], 1,51; 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval] 0,88–2,59; p = 0,13).

Következtetések
A betegek daganatainak kezdeti jellemzőit is figyelembe véve nem mutattunk ki különbséget a neoadjuváns kemoterápiára adott válaszreakció terén a tumorstádium függvényében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.