hirdetés
hirdetés

Gyümölcsöző vizsgálatok a gyermekkori hasnyálmirigygyulladás területén

A 2011-ben létrehozott Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport (Hungarian Pancreatic Study Group, HPSG) célja a hasnyálmirigybetegek ellátásának, életminőségének és kilátásainak javítása. Ezt több útvonalon is el lehet érni: (1) a jelenlegi betegellátás egységesítése és javítása, illetve (2) olyan nemzetközi multicentrikus, prospektív vizsgálatok megszervezése, amelyek eredményei komoly segítséget nyújthatnak a betegek jövőbeni ellátásában. Örömteli, hogy a HPSG-hez jelenleg már 31 betegellátó centrum csatlakozott (5 gyermekgyógyászati centrum), és bízunk benne, hogy ezen intézmények száma növekedni fog az elkövetkezendő időben. A Munkacsoport az utóbbi években jelentősen növelte mind hazai, mind pedig nemzetközi láthatóságát. Létrehozott egy több nyelven elérhető honlapot (www.pancreas.hu), melynek naponta 2-3000 látogatója van. Jelen közleményünkben a fenti két pont ismertetése mellett részletes tájékoztatást adunk arról is, hogyan csatlakozhatnak az adott vizsgálatokhoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Mosztbacher Dóra
a szerző cikkei

Dr. Hegyi Péter
a szerző cikkei

Dr. Lásztity Natália
a szerző cikkei

Dr. Zsoldos Fanni
a szerző cikkei

Dr. Tóth Anna
a szerző cikkei

Dr. Párniczky Andrea
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.