hirdetés

Hamarosan elérhető az Alzheimer-kór kezelésére alkalmas lekanemab

Az FDA döntött, és elsőbbségi felülvizsgálat keretében fogja végezni a lekanemab engedélyezését, így négy hónappal korábban, már július elején jóváhagyást kaphat a készítmény.

 

hirdetés

Az FDA március 6-án meghozott döntése értelmében a hatóság elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében végzi majd az Eisai Co. Ltd. és a Biogen Inc. Alzheimer-kór kezelésére alkalmas készítményének (Leqembi, lekanemab) engedélyeztetését. Ez azt jelenti, hogy a standard, legfeljebb 10 hónapos felülvizsgálati időszakkal szemben a hatóságnak 6 hónapja van a szer értékelésére. Ilyen esetekben az FDA ki is tűzi a döntés várható időpontját (PDUFA date), ami nem kötelező érvényű ugyan a hatóságra nézve, de tájékoztatási alapul szolgál a befektetők és a betegek részére. A Leqembi így elvileg már július 6-án teljes forgalomba hozatali engedélyt kaphat az Egyesült Államokban, feltéve, hogy addig semmilyen aggály nem merül fel. A készítmény már korábban, január elején megkapta zöld lámpát a teljes engedély, illetve a „priority review” előszobájának számító gyorsított engedélyezés (accelerated approval) eljárásra, ez azonban csak ideiglenes, és korlátozott betegkörre érvényes engedélyt jelent. Az FDA akkor szokott a gyorsított engedélyezési eljárás mellett dönteni, ha olyan egyértelmű bizonyíték merül fel, amelynek alapján már látható, hogy a gyógyszer hatásos lesz, azaz például egy rákgyógyszer alkalmazásakor világos klinikai előny, például a tumorok egyértelmű zsugorodása figyelhető meg. Az ilyen eljárást még a fázis IV. vizsgálatok elvégzése előtt adja ki a hatóság, pont azért, hogy egy korlátozott betegkör, akiknél a betegség progressziója miatt minden nap számíthat, a lehető legkorábban megkaphassa a készítményt. Később a gyógyszert engedélyeztető vállalat(ok)nak el kell majd végeznie a fázis IV. vizsgálatokat is, de a szer már korlátozottan használatba kerülhet.

Mi lesz az Alzheimer-kór kezelésére javallott anti-amiloid antitestek támogatásával?

Az FDA a fázis III. Clarity klinikai vizsgálat adatai alapján döntött a 6 hónapos, elsőbbségi engedélyezési eljárás lefolytatása mellett, és az Eisai most a készítmény piaci bevezetéséhez szükséges infrastruktúra felállításán dolgozhat. Pillanatnyilag az Alzheimer-kór kezelésére alkalmazható anti-amiloid antitest hatóanyagok használatát a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról döntő Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) csak igen korlátozott esetekben, klinikai vizsgálatok résztvevőinél támogatja. Erről a CMS februárban fogalmazott meg állásfoglalást, amely nem csak a lekanemabra, hanem a gyógyszerosztályba tartozó összes készítményre egyaránt vonatkozik. A laikus számára talán furcsa lehet, hogyan történhet meg az, hogy az FDA engedélyez egy jelenleg gyógyíthatatlan, progresszív betegség kezelésére javallott készítményt, majd az mégsem részesül támogatásban a biztosítók részéről. Ennek oka, hogy az FDA és a CMS más szempontok alapján vizsgálja a gyógyszereket, más a feladatuk. Az FDA arra a két kérdésre kell, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján választ adjon, hogy a vizsgálati készítmény hatásos és biztonságos-e. Ez az engedélyezési kérelmet beadó vállalat által benyújtott klinikai vizsgálati adatokból ki kell, hogy derüljön – ha nem, akkor az FDA hiánypótlást, új adatok bekérését rendelheti el, némely esetekben pedig a gyártási körülmények körüli aggályok miatt kerül erre sor. A lényeg, hogy az FDA döntése alapján a gyógyszer vagy forgalomba kerülhet, vagy nem. Ha a hatóság engedélyezi a forgalmazást, vagyis a készítmény megkapja a teljes forgalomba hozatali engedélyt, akkor gondolkodhat el a CMS azon, hogy milyen finanszírozásban, támogatásban részesíti azt. A CMS az FDA-vel ellentétben nem a biztonságosságot és a hatásosságot vizsgálja, hanem azt, hogy a készítmény alkalmazása indokolt és szükséges-e. Ezekre a kérdésekre pedig csak a való életben történő felhasználás (real-world care) eredményei adhatnak választ, amelyek eltérhetnek a klinikai vizsgálatokban történő alkalmazás (clinical study setting) során kapott eredményektől, arról nem is beszélve, hogy egy sokkal nagyobb populáció adatai állnak majd a CMS rendelkezésére a döntéshez. A lekanemab, az adukanumab és a donanemab, azaz az Alzheimer-kór kezelésére javallott anti-amiloid antitestek viszont egy teljesen új gyógyszerosztályt képviselnek, amely annyira új még, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre a mindennapi körülmények közötti alkalmazásról beszámoló adatok.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Eisai, Biogen's high-stakes Leqembi filing nets FDA priority review—and an AdComm hearing

FDA Accepts Eisai’s Filing of a Supplemental Biologics License Application and Grants Priority Review for Traditional Approval of LEQEMBI™ (lecanemab-irmb) for the Treatment of Alzheimer’s Disease

Lecanemab in Early Alzheimer’s Disease

EISAI PRESENTS FULL RESULTS OF LECANEMAB PHASE 3 CONFIRMATORY CLARITY AD STUDY FOR EARLY ALZHEIMER’S DISEASE AT CLINICAL TRIALS ON ALZHEIMER’S DISEASE (CTAD) CONFERENCE

Eisai's Leqembi shunned as CMS keeps strict Alzheimer's drug restrictions in place

CMS STATEMENT: Response to Alzheimer’s Association’s Request to Reconsider the Final National Coverage Determination

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.