hirdetés

Hány évente szűrjük a méhnyakrákot?

Az amerikai irányelvek 21 éves kor után 3 évenkénti méhnyakrák szűrést javasolnak.

hirdetés

A méhnyakrák rendszeres szűréssel és a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció segítségével jelentős mértékben megelőzhető, mégis az USA-ban 2019-ben 13.170 asszonynál diagnosztizálták a betegséget, 2011 és 2016 között gyakorisága 7,6/100.000 volt.

Az utóbbi években az USA különféle tudományos társaságai és szervezetei különböző javaslatokat fogalmaztak meg a méhnyakrák szűrésével kapcsolatosan. A 2012-es, és 2015-ben megújított guideline szerint sem javasolt – előzetes probléma nélküli esetekben, életkortól függetlenül - a 3 évenkéntinél gyakoribb vizsgálat. A szűrést a guideline szerint 21 éves korban javasolt elkezdeni és 64 éves korig vagy 3 évenkénti citológiai (PAP kenet) vizsgálat javasolt.

Dr. Cosette Wheeler (University of New Mexico School of Medicine, Albuquerque) és munkatársai viszont azt figyelték meg, hogy a New Mexico HPV Pap regiszter szerint az USA ezen államában (ahol egyébként valamennyi méhnyakrákos szűrés, diagnózis és kezelés rögzítve van) 2018-ban az asszonyok mintegy fele évenként vagy kétévenként elvégeztette a Pap-kenet vizsgálatot. Viszont növekszik azoknak az aránya, akik egyetlen szűrővizsgálat után akár 5 évnél hosszabb ideig várnak, míg ismételten jelentkeznek szűrésre. Azt is megfigyelték, hogy a Pap teszt és a HPV kombinált szűrés után ritkábban maradoznak el az asszonyok. Ez úgy történhet meg, hogy a behívás-visszahívás rendszere nem működik tökéletesen.

Dr. Wheeler és munkatársai az International Journal of Cancer-ben megjelent tanulmányukban a 2006 és 2016 közötti időszakból vett méhnyakrákos adatokat dolgozták fel. Az New Mexico Tumor Registry (NMTR) és a New Mexico HPV Pap Registry (NMHPVPR) adatai minden egyes szűrésről, méhnyakrákról, diagnózisról és kezelési eredményről pontos információkkal szolgáltak. A méhnyakrákos eseteket az New Mexico HPV Pap Registry-ből vett kontroll esetekkel hasonlították össze. A vizsgált 10 éves időszakban 876 nőbetegnél diagnosztizáltak méhnyakrákot, közülük 646-an voltak szűrésen a diagnózist megelőző 3, vagy több évben. A daganatos betegség az esetek csaknem felében (47,9%-ban) a 35 és 54 éves kor közötti nőknél, 2,3%-ban 25 évnél fiatalabbaknál, és 15,8%-ban 65 éves korban vagy később jelentkezett. A daganatos betegség stádiuma jelentősen függött a beteg életkorától: az I. stádiumú méhnyakrákos betegek 75,0%-a 35 év alatti volt, és a 65 év fölöttieknél az I. stádiumú daganatok aránya 41,1% volt. A 25-34 évesen diagnosztizált betegek között csak 5,3%-ban volt IV. stádiumú beteg, viszont a 65 éves, vagy idősebb asszonyok körében ez az előrehaladott állapot már 18,9%-ban fordult elő.

A 3 évenkénti szűrésen átesett nőknél kisebb volt a bármilyen stádiumú méhnyakrák kockázata, azokhoz képest, akik a 2016-ot megelőző 5 évben csak egy alkalommal vettek részt a szűrésen. Pl. a daganatos diagnózis előtti 3 évben szűrt asszonyoknál csak 22,5%-ban fordult elő III+ stádiumú méhnyakrák, és 59,3%-ban mutattak ki stádium IA daganatot.

A rögzített adatok szerint a 3 évnél gyakoribb szűrés nem jár további kockázatcsökkenéssel. A vizsgálat legfőbb üzenete, hogy a Pap-kenetvételen alapuló 3 évenkénti szűrés biztonságos. Nincs értelme a gyakrabban végzett szűrővizsgálatnak, már így is korai stádiumban fel lehet ismerni a méhnyakrák 80%-át anélkül, hogy előrehaladottabb, kiterjedtebb daganatos betegséggel állnánk szemben.

 Források:

1. Nelson R. Screen for cervical cancer every 3 years: more is a ’waste’. Medscape Medical News > Oncology News. February 18, 2020.

2. Landy R, Sasieni PD, Mathews C, et al. Impact of screening on cervical cancer incidence: A population‐based case–control study in the United States. International Journal of Cancer, First published 13, December 2019. https://doi.org/10.1002/ijc.32826.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.