hirdetés

Hasnyálmirigy-daganatok hagyományos képalkotása napjainkban, az UH, CT és MR jelentősége – Tények és lehetőségek

A modern képalkotó eljárások, beleértve a CT- és MR-diagnosztikát, a pankreásztumoros elváltozások felismerésében, karakterizálásában, kiterjedésének meghatározásában, operálhatóságuk megítélésében és a kezelésre adott válasz értékelésében, valamint a betegek követésében is jelentős szerepet játszanak. A jelen cikk a hasnyálmirigy-daganatok korszerű diagnosztikájában használatos konvencionális képalkotó modalitásokat, a hagyományos és kontrasztanyagos hasi UH-vizsgálatot, a CT- és MR-vizsgálatok legújabb kutatások eredményeit alkalmazó standard protokolljait és ezek helyét és diagnosztikus értékét tekinti át a szolid és cisztózus neopláziák ellátásában. Ezen túlmenően röviden kitér az erőteljes fejlesztés alatt álló, jövőben várhatóan a klinikai gyakorlatba is beépülő, a digitális képalkotással nyert adatok mesterséges intelligencia alapú feldolgozásával elérhető további lehetőségekre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
JEDERÁN ÉVA Országos Onkológiai Intézet, Onkológiai Képalkotó és Invazív Diagnosztikai Központ, Budapest,
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.