hirdetés

Hasnyálmirigyrák: Miért van szükség pontos és alapos morfológiai vizsgálatokra?

A pancreas ductalis adenocarcinomájának (PDA) prognózisa, a jelentős haladás ellenére napjainkban is igen rossz. A hasnyálmirigy karcinogenezisével kapcsolatos ismereteinket a klinikai és alaptudományok legújabb eredményei tovább bővítik. Hisztopatológiai és molekuláris bizonyítékok szerint a PDA PanIN-nek nevezett, nem invazív, ductalis elváltozásokból keletkezik. A PanIN progressziója során a súlyosbodó genetikai és biokémiai eltérésekkel párhuzamosan nő a sejtek atípiája, és a korai elváltozás fokozatosan invazív rákká alakul. A pancreas műtéti preparátumainak analízise számos genetikai eltérésre derített fényt (aktiváló K-ras-mutációk; növekedési faktor receptor HER-2/neu fokozott termelődése; INK4A/ARF, TP53, Smad4/DPC4 és BRCA2 tumor szuppresszor gének inaktivációja). Az emberi hasnyálmirigyrákhoz hasonló egérmodelleken végzett funkcionális vizsgálatok segítségével megítélhető, mennyiben alkalmazhatók az állatkísérletes adatok humán viszonyokra. A hasnyálmirigyrák karcinogenezise szempontjából kritikus események alaposabb megismerése új távlatokat nyithat olyan diagnosztikai és terápiás stratégiák fejlesztéséhez, melyekkel eredményesen vehetjük fel a harcot e végzetes kórkép ellen.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Hana Algül és Roland M. Schmid
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.